Goforlocal-prisen

Hos goforlocal ønsker vi at give et velfortjent skulderklap til de mange danske gårdbutikker og lokalproducenter, der brænder for at tilbyde danskerne lækre, lokale produkter med fokus på kvalitet og bæredygtighed. Derfor oprettede vi i 2019 goforlocal-prisen.

Det er vores mål, at goforlocal-prisen skal gå hen og blive en anerkendt og eftertragtet pris i fremtiden og et kvalitetsstempel for de, der får den.

Goforlocal-prisen uddeles i de to kategorier ’Danmarks Bedste Lokalproducent’ og ’Danmarks Bedste Gårdbutik’. De nominerede findes via SMS-stemmer fra forbrugerne, hvorefter et dommerpanel udvælger den endelige vinder i hver kategori.

Dommerpanel

Dommerpanelet til goforlocal-prisen består hvert år af førende eksperter indenfor gastronomi, forbrugertrends og bæredygtighed.

Dommere 2019

Detailhandels- og forbrugerekspert Flemming Birch, kok og innovationshåndværker Per Mandrup samt Iben Krog Rasmussen, der er direktør for Tænketanken Frej.

Dommere 2020

Gastronomisk iværksætter Claus Meyer, klimajournalist og forfatter Anna Fenger Schefte og detailhandels- og forbrugerekspert Flemming Birch.

Læs mere om dommerne til goforlocal-prisen 2020 lige her.

Tidligere vindere

2019

Ømosebær vandt i kategorien ’Danmarks Bedste Lokalproducent’ og Gårdbutikken Økoladen vandt i kategorien ’Danmarks Bedste Gårdbutik'. De øvrige nominerede var Daniels Gartneri, Sybergkvæg, Læsø Slagteren og Byens Gårdbutik.

Hvem kan vinde og hvordan?

Hos goforlocal lægger vi vægt på, om gårdbutikken eller lokalproducenten udviser ansvarlighed og gennemsigtighed over for både forbrugeren og lokalsamfundet. Det betyder blandt andet:

  • At jeg som forbruger kan forholde mig til de fødevarer jeg spiser ved at vide hvor de kommer fra, hvem der har fremstillet dem og under hvilke betingelser.
  • At de fødevarer jeg tilbydes, som forbruger, ikke belaster planeten mere end højest nødvendigt grundet unødig transport eller overemballering.
  • At de fødevarer jeg tilbydes, som forbruger, i så høj grad det er muligt er det bedste alternativ, når det lokale klima og årstid tages i betragtning.
  • At produktion og forsyningskæde, i det omfang det er muligt, bidrager positivt til lokalmiljøet.

Danmarks Bedste Lokalproducent

Udvælges med fokus på:

  • Forbrugerens værdi ved at købe lokale fødevarer.
  • Den lokale egenart og madkultur, men også de særlige kulinariske kvaliteter, metoder eller den formidling, der gør det muligt for forbrugeren at anvende lokale råvarer i dagligdagen.
  • Det lokale og folkelige engagement og udbredelse af interessen for lokale fødevarer og det lokale arbejde med innovative eller egnsbestemte fødevarekvaliteter.

Danmarks Bedste Gårdbutik

Udvælges med fokus på:

  • Forbrugerens mulighed for, og oplevelse ved, at købe lokale fødevarer.
  • Det enestående og unikke, men også det beskedne og den mere lokalt forankrede og drevne indsats, der kan løfte en indkøbsoplevelse, eller give adgang til råvarer, som rummer særlige kulinariske kvaliteter.
  • Det lokale og folkelige engagement og udbredelse af interessen for lokale fødevarer.