Svendbrødet fra Økomølleriet Kragegården

"De' vist tii til lidt brø i skrutten jo!"
Med Svendbrødet fra Økomølleriet Kragegaarden i Havndrup, får du en god bid af lækkert fynsk madhåndværk. Melet bliver kværnet i stenkværne, for at bibeholde vitaminer og mineraler i kimen fra kornet.

Udover at drive Økomølleriet, har Kristian og Karin Andersen siden 1985 dyrket økologiske grøntsager, kartofler og korn på Kragegården.

0:30 0:30 1:00 normal

Ingredienser

3,5 dl fynsk æblemost (kan erstattes med vand)
3,5 dl koldt vand
1 spsk. fynsk honning (kan erstattes med sukker)
1 kg Svendbrødet brødblanding

Tilberedning

  • 1

    Det hele kommes i en røremaskine og æltes i ca. 15 minutter til dejen slipper siderne.

  • 2

    Dejen kommes i en oliesmurt beholder og sættes til hævning ca. en time.
    Dejen filmes og kommes på køl i 12-24 timer.

  • 3

    Dejen tages ud på et meldrysset bord og stikkes ud i tre lige store dele eller 20 boller.
    Brødene hæver i en time inden bagning.

  • 4

    Afbagning af brød

    Ovnen varmes op til 270 grader og de tre dele dej formes til brød. Når brødene kommer ind i ovnen, sænkes temperaturen til 230 grader.
    Bagetiden er ca. 25-30 minutter og er færdigt når brødet har en kernetemperatur på 98 grader.

  • 5

    Afbagning af boller

    Ovnen varmes op til 270 grader og når bollerne kommer ind i ovnen, sænkes temperaturen til 230 grader. Bagetiden for boller er ca. 10 min.

  • 6

    Tip

    Husk at der er forskel fra ovn til ovn, så hold øje med brødet og tjek evt. kernetemperaturen på brødene.