I den hyggelige lille gårdbutik hos Økomølleriet Kragegaarden finder du et stort udvalg af forskellige typer mel.... Læs mere
Mandag | Åben for selvbetjening |
---|---|
Tirsdag | Åben for selvbetjening |
Onsdag | Åben for selvbetjening |
Torsdag | Åben for selvbetjening |
Fredag | Åben for selvbetjening |
Lørdag | Åben for selvbetjening |
Søndag | Åben for selvbetjening |
I den hyggelige lille gårdbutik hos Økomølleriet Kragegaarden finder du et stort udvalg af forskellige typer mel. Derudover byder gårdbutikken også på kalvekød, rosenkål, kartofler og peberrod i sæson. Der er altid åbent for høflig selvbetjening, så du kan hente lækre lokale fødevarer lige når det passer dig og familien bedst.
Det økologiske mel fra Økomølleriet Kragegaarden kommer primært fra gamle kornsorter, som dyrkes på gårdens egne marker og formales på originale stenkværne . Denne metode bevarer kornets næringsrige kim og smagen i melet. I modsætning til industrien, hvor man bruger maskiner til at slibe kimen af, sørger Økomølleriet for at bevare kimen, hvilket giver melet en mere gylden gul farve. Kimen er grundlaget for en ny plante og svarer til blommen i et æg, hvilket betyder at frasigtning af kimen giver et betydelig tab af næringsstoffer. Økomølleriets mel er dermed et naturprodukt med alle kornets egenskaber i behold.
Grunden til at supermarkeder kun forhandler mel uden kim er, at melet får en længere holdbarhed og dermed kan stå længere på hylderne. Derfor males melet her i passende portioner, lige før du skal bruge det til dit hjemmebagte brød.
Hvedemel: Økomølleriets hvede er primært en gammel hvede sort kaldet Ure, der specielt er kendetegnet ved at have en god bagekvalitet. Til gengæld giver den 50% mindre i udbytte end traditionelt landbrug.
Rugmel: Økomølleriets rugmel dyrkes ligeledes på en gammel sort, som hedder Petkus, Kvaliteten er i top og er også bagesikker.
Speltmel: Spelt er en ældgammel kornsort, som har været dyrket siden 2000 år f.Kr. Man mener at denne er en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn. Groft speltmel giver dit brød tyngde og fyldig smag og kan med fordel blandes med hvedemel. Grundstrukturen i spelt er anderledes end i f.eks. hvede, hvilket gør, at nogle glutenallergikere kan tåle at spise brød bagt af netop speltmel.