Varde Ådal Lam

Vest for Varde breder Nationalpark Vadehavet sig ud til den danske vestkyst. Kører du forbi her en dag i det sene forår,…

Varde Ådal Lam

Toftnæsvej 30
6800 Varde
Få rutevejledning
+45 23454028
kontakt@vardeaadallam.dk
http://vardeaadallam.dk/
https://www.facebook.com/Varde-%C3%85dal-Lam-259271920755775/

Åbningstider

Mandag Lukket
Tirsdag Lukket
Onsdag Lukket
Torsdag 14:00 - 17:00
Fredag 14:00 - 17:00
Lørdag 10:00 - 12:00
Søndag Lukket

Varer i butikken

Honning På lager
Æg På lager
Ost På lager
Oksekød På lager
Grisekød På lager
Kylling På lager
Gås På lager
Får & lam På lager
Vin & spiritus På lager
And På lager

Vest for Varde breder Nationalpark Vadehavet sig ud til den danske vestkyst. Kører du forbi her en dag i det sene forår, vil du med al sandsynlighed se en masse får og deres lam, der hygger sig på engene og holder græsset nede.

En del af de får, du møder, tilhører Torben og Eva Kousgaard fra Varde Ådal Lam. I 1989 købte de gården af Torbens bedstefar, i 1999 tilføjede de deres første fem moderfår. Sidenhen har det udviklet sig til et stort familiedrevet landbrug, hvor også Eva og Torbens tre voksne sønner hjælper til. Fåreflokken er vokset til 600 moderfår og der er blevet udvidet med høns grise, gæs og ænder.

Sammen med bestanden er kundelisten vokset, og hver onsdag tager Torben turen til København, hvor Michelin-restauranter som Geranium og AOC står klar til at tage imod det lækre lammekød. Torsdag går turen til Vestjylland, hvor han blandt andet leverer varer til Michelin-restauranten Henne Kirkeby Kro.

Og der er god grund til, at de bedste kokke gerne vil bruge kød fra Varde Ådal Lam. For både økologi og dyrevelfærd er højt prioriteret af Torben og Eva. Derfor kan du også være sikker på at, at dyrene, du køber hos dem, har haft det godt.

For eksempel har hønsene mulighed for at gå ude hele dagen. Her får de græs og rester fra køkkenhaven, eller de kan skrabe i jorden efter korn og insekter. Inde i hønsehuset får de deres daglige hønsefoder, og der er altid mulighed for, at de kan komme ind. Om natten bliver portene lukket, så hønsene kan finde deres pinde i fred for ræven.

Hos Varde Ådal Lam har de deres eget pakkeri. Her gennemlyser de æggene for at sikre, at der ikke er skader som f.eks. revner i skallen. Bagefter bliver æggene sorteret efter vægt, pakket i æggebakker og datostemplet. Der bliver også udført et Salmonella-check hver 14. dag.

Fårene går ude året rundt på forskellige marker omkring gården. Her hjælper de også med til at holde vegetationen af både græs og siv nede. Derved bliver der mulighed for at andre planter også har plads til gro, og de hjælper derfor med til at sikre variation i den danske natur. På den måde indgår fårene og lammene i en større cycklus, samtidig med at deres kost er med til at give kødet en bedre smag.

Ligesom fårene går grisene ude hele året rundt. Det betyder, at de har en bedre muskulatur og fedtmarmorering, hvilket gør at kødet bliver mere saftigt. Det betyder også, at du kan være sikker på, at grisene har haft det godt, under deres opvækst. Med masser af plads til at boltre sig på og masser af frisk luft. I de varme sommermåneder, bliver der kørt vand ud til grisene, så de kan tage kølige mudderbade. Deres kost består af korn og lupiner, som kommer fra gårdens egen produktion.

Når det er tid til, at dyrene skal slagtes, sker det hjemme på gården, hvor der for 4 år siden blev udvidet med et slagteri. Det gør, at dyrene ikke bliver stressede af blive kørt væk på slagteri, og giver Torben mulighed for at følge dem hele vejen.

På gårdens slagteri bliver også slagtet blandt andet kaniner, vagtler, kyllinger, gæs og ænder. En del af dyrene kommer fra omkringliggende producenter, og bliver solgt i gårdbutikken hos Varde Ådal Lam.

I gårdbutikken kan du nemlig købe samme slags kød, som Michelin-kokkene bruger. Her kan du købe fjerkræ, oksekød, gris, og lam i forskellige udskæringer. Du kan også købe æg, kaninkød og vildt, ost fra lokale producenter, samt specialiteter som vin, honning, salt, chokolade og meget mere.

Handler du has Varde Ådal Lam, er du garanteret en høj kvalitet, bygget på økologi og dyrevelfærd.