Lækker opskrift på æblefragilité

Æblefragilité

En skrøbelig smuk kage med stor smag. Sådan kan man omtale denne lækre lille kage, som gør egner sig godt til en dessert efter en lækker middag eller til eftermiddagskaffen i weekenden. Den porøse og søde marengsbund af bagte hasselnødder giver et godt modspil til den sødmefyldte og let syrlige æblemos, lavet af efterårets madæbler og krydret med en god omgang vanilje. Det er lettere end du tror at lave denne æblefragilité, dog kræver det nænsomhed når bundene håndteres, men når først du sætter tænderne i den lille lækkerbisken, er det det hele værd. Æblerne kommer fra Ullemose Frugt i Oure på Sydfyn, hvor Anne-Mette og Jesper Ullemose driver frugtplantagen som fjerde generation på gården. Her er benyttet æblesorten Rød aroma, men tag gerne en snak en din lokale frugtproducent om hvilke sorter der er i sæson og hvordan du anvender dem bedst i madlavningen. Læs mere om Ullemose Frugt her

Lækker opskrift på æblefragilité

Ingredienser

100 g Hasselnødder
4 Pasteuriserede æggehvider
175 g Flormelis
3 store madæbler (f.eks. Belle de Boscoop og Bramley)
lidt sukker
lidt vand
0,5 vaniljestang

Tilberedning

  • 1

    Start med at tænde ovnen på 150 grader varmluft. 

    Rist hasselnødderne på en tør pande. Når de smider lidt af skallen og har fået fået en gylden farve, kan du lægge dem over på et stykke bagepapir eller i et rent viskestykke og 'trille' så meget af skallen af som muligt. 

  • 2

    Lad hasselnødderne køle ned og kom dem i en minihakker og blend indtil du har en fin nøddemel. 

  • 3

    De pasteuriserede æggehvider piskes helt stive og derefter vendes flormelis og nøddemel forsigtigt sammen med æggehviderne. 
    Smør nøddemarengsen ud på et stykke bagepapir og bag den i ovnen i ca. 30-35 minutter. 

  • 4

    Imens klargøres æblemosen. 
    Æblerne skylles, skrælles og frigøres fra kernehuset. Skæres i små stykker og kommer i en gryde med en smule sukker (ca. to spsk), lidt vand og den halve vaniljestang. 
    Giv først æblerne et opkog og skru derefter ned, og lad mosen simre indtil alle æblestykkerne er blevet møre. Tilsæt evt. lidt mere vand og smag til med sukker. 
    Til sidst skal æblemosen have en let tyk konsistens. Lad æblemosen køle ned. 

  • 5

    Når nøddemarengsbunden har fået en fin gylden farve, tages de ud af ovnen og vendes på hovedet ud på et nyt stykke bagepapir, 
    Dette gøres det nemmest ved at lægge en ny bageplade med bagepapir ovenpå bunden og 'flippe' begge plader med begge hænder. Husk at bruge grillhandsker eller grydelapper, da den ene bageplade stadig er varm! 
    Tag forsigtigt det første stykke bagepapir af og lad marensbunden køle ned. 
     

  • 6

    Når marengsbunden og æblemosen er kølet godt ned, deles bunden i fire stykker. Smør lidt æblemos på den første bund, læg en ny bund over og fortsæt på denne måde.

    Når du har samlet fragilitéen, sigtes lidt flormelis på toppen og kagen skæres i mindre stykker. 

    Der kan sagtens blive til seks-otte stykker, da et selv lille stykke fragilité smager af rigtig meget!