"Boller op, boller ned, boller med blåbær i min mave."
Julens kager har knap nok nået at forlade bagernes udsalgsvinduer, før fastelavnsbollerne gør deres indtog. De små, lækre boller har en lang historie her i Danmark, hvor de oprindeligt blev nydt i dagene op til den kristne faste. I dag behøver du heldigvis ikke at faste i 40 dage, når du har nydt din fastelavnsbolle. Hvis du har lyst, kan du endda bage dem hele året rundt.
Prøv f.eks. Ømosebærs friske version med blåbær og hjemmelavet creme. De er nemme at lave og smager vidunderligt!
75 | g | smør |
1 | dl | sødmælk |
35 | g | gær |
2 | spsk. | sukker |
0,5 | tsk. | salt |
1 | æg | |
250 | g | hvedemel |
1 | æg | |
1 | spsk. | majsstivelse |
2 | spsk. | sukker |
3 | dl | sødmælk |
2 | tsk. | vaniljesukker |
150 | g | frosne blåbær |
Smelt smørret i en gryde sammen med sødmælk.
Lad blandingen køle af og opløs gær deri, når det er lillefinger-varmt.
Tilsæt sukker, salt, æg og halvdelen af melet. Rør dejen sammen til den er ensartet.
Rør resten af melet i, indtil dejen er fast.
Lad dejen hæve tildækket i 15 min.
Æg, majsstivelse, sukker, sødmælk og vaniljesukker røres sammen i en gryde til det bliver til en tyk creme.
Del dejen i 8 dele og rul hver enkelt flad med kagerullen.
Fordel cremen og blåbærrene på dejfladerne. Tryk dejen tæt sammen om cremen og læg bollerne på en bageplade med samlingen nedad.
Bag bollerne i 10-12 min ved 210 grader.
Server fastelavnsbollerne med glasur.