I en tid hvor vi bliver langt mere bevidste om vores klimaaftryk på kloden, giver det rigtig god mening at vi forkorter vejen fra producent til forbruger. Eksempelvis transporteres store dele af det frugt og grønt vi spiser tusindvis af kilometer, før det lander i supermarkedet. Også når vi snakker økologiske produkter. Ikke alene udleder det store mængder CO2 i form af transport og spild, men du mister faktisk også en del af næringsstofferne, som bliver nedbrudt ved længere tids opbevaring. F.eks. har et udenlandsk æble i gennemsnit et CO2 aftryk, der er fire gange så højt, som hvis det var produceret lokalt.
Fødevaremarkedet er i dag domineret af supermarkederne og store producenter fra ind- og udland. Når du handler lokalt direkte hos de mindre producenter, får de en chance for at klare sig og vokse sig større. Det er desværre oftest ikke tilfældet i dag, da de mængder de producerer er for små, de forsikringer de skal tegne for at kunne klare supermarkedernes produktansvarskrav er for dyre og de forventninger supermarkederne har til markedsføringstilskud er urealistiske i forhold til den lave avance, man som lille producent kan forhandle sig til. Så ved at give dem omsætning og muligheden for vækst, får du ikke alene bedre fødevarer, du bibeholder også arbejdspladser og skattekroner i Danmark og støtter betalingsbalancen.
Når du handler hos de mindre gårdbutikker, vejboder og småproducenter, giver det dig ofte også mulighed for at få en helt anderledes indkøbsoplevelse og større indblik i de reelle produktionsvilkår. Her har du faktisk mulighed for at komme om bag ved emballagen og snakke med ham eller hende, der laver den mad du spiser, samtidig med, at ungerne kan klappe dyrene eller se hvordan råvarerne bliver til.
Langt de fleste mindre producenter er rigtige ildsjæle, der brænder for at lave gode kvalitets-fødevarer til dig. Den viden deler de gerne ud af. Snak med manden bag microbryggeriet og få gode råd om, hvilken øl der passer bedst til flæskestegen. Snak med griseavleren, og bliv klogere på hvilket liv grisen har haft, inden du køber den. Jo mere producenterne ved om dine præferencer for smag, jo bedre bliver de også til at lave fødevarer, som er udviklet med fokus på smag og næringsværdi, frem for hvor lang tid de kan se friske ud i en plasticpose. Derudover er vi også med til at give landets turister en større oplevelse af Danmark. De vil nemlig også gerne smage på den lokale fødevarekultur og have en autentisk oplevelse.
De mindre producenter har bedre mulighed for at sørge for trivsel af de enkelte dyr. Som oftest har dyrene bedre plads, spiser bedre og er tit ”en del af familien” på landbruget. Ved at besøge producenterne kan du også ved selvsyn se om der bliver taget hånd om dyrevelfærden. Og i modsætning til i supermarkederne kan du rent faktisk se hvordan dyrene har det og ikke bare hvor gode de internationale producenter, eller supermarkedernes markedsføringsafdelinger har været til at skabe illusionen om autenticitet og dyrevelfærd.