Brombær - hvornår er de i sæson?

Brombær: det lille, vilde bær

Nyheder

Sensommertid er brombærtid

Fakta om brombær

  • Er i sæson fra august til oktober.
  • Rige på E-vitamin, C-vitamin og K-vitamin.
  • Brombærbladene blev i gamle dage bl.a. brugt mod tuberkulose, infektioner i munden og som middel mod diarré.

I august og september begynder man så småt at kunne fornemme efterårets komme. Dagene bliver efterhånden kortere, og sommervarmen går på retur. Det er dog også den tid på året, hvor naturens spisekammer for alvor bugner med lækkerier.

Én af disse lækkerier er brombærret, der lyser sort rundt omkring i hegn og krat.

 

Et tornet bekendtskab

Modne brombær er store, sorte og saftige bær, der smager fantastisk, men man skal gøre sig fortjent til dem. En brombærbusk er nemlig en tornet fætter, og det kræver det rette udstyr i gå i krig med den. Hvis du skal på brombærjagt, får du brug for et par gode handsker og tøj der dækker hele kroppen. Plukker du brombær med bar hud, vil du hurtigt ligne én, der har været oppe at slås med en kat.

Brombærbusken er meget vildtvoksende og breder sig lynhurtigt. Faktisk slår grenene rødder, bare de rører ved jorden og så kan en busk altså hurtigt blive til en skov.

Der findes omkring 100 slags brombær i Danmark, der alle sammen afviger en smule i udseende og smag.

Vild med brombær

Brombær er meget udbredt i Danmark og kan findes mange steder i naturen. Især i den østlige del af landet er der gode muligheder for at gå på brombærrov i sensommeren.

Et brombær er dog ikke bare et brombær. Der findes faktisk omkring 100 forskellige slags i Danmark, der alle sammen afviger en smule i udseende og smag. Som brombærplukker vil man derfor møde forskellige bær afhængigt af, hvor man går på jagt. Nogle typer brombær foretrækker fugtige miljøer, mens andre trives mere i tørre omgivelser. Vilde brombær har dog dét til fælles, at de generelt er sødere end havebrombær.

Opskrifter med brombær

Hos goforlocal har vi samlet en masse skønne opskrifter med bær. De kan alle sammen varieres i det uendelige afhængigt af smag og sæson.

  • Prøv fx en trifli med brombær til dessert. Ikke nok med at den smager fantastisk, så er den også nem at lave. Du kan desuden undgå madspild ved at bruge lidt daggammelt brød til den sprøde crumble.
  • Du kan også lave en lækker brombærtærte med bagt marengs, hvis der skal serveres kage til eftermiddagskaffen en dag.
  • Eller hvad med at lave en skøn brombærkompot, der kan peppe enhver havregrød, yoghurt eller dessert op?
Skøn trifli med solmodne bær

Find din lokale brombærpusher

Der findes en del forhandlere af brombær rundt omkring i det ganske danske land.

Kig fx forbi Kastanjegården eller Ømosebær, der begge ligger i hjertet af Jylland og tilbyder et stort udvalg af lækre, smagfulde bær.

Brombær - hvornår er de i sæson?