Dommerne til goforlocal-prisen 2020

Dommere til goforlocal-prisen 2020

Afstemningen til goforlocal-prisen 2020 er slut og vi har fundet de seks finalister. Det blev Nygård IsmejeriØmosebær og Ullemose Frugt i kategorien ‘Årets Lokalproducent’. I kategorien ’Årets Gårdbutik’ blev de nominerede Gårdbutikken MarielystStengårdens Økologiske Gårdbutik og Sybergkvæg. Endnu engang STORT tillykke til de nominerede, der har fortjent hver en stemme, de har fået!

Det er nu op til vores dygtige dommerpanel at udvælge de endelige vindere af årets goforlocal-priser. I bedømmelsen vil dommerne naturligvis lægge vægt på de kulinariske kvaliteter samt forbrugernes oplevelse ved at købe lokalt producerede fødevarer. Derudover lægger de også vægt på virksomhedens lokale forankring og engagement.

Dommerpanelet til goforlocal-prisen består hvert år af førende eksperter indenfor gastronomi, forbrugertrends og bæredygtighed. I år har vi en enkelt genganger fra sidste år i form af detailhandels- og forbrugereksperten Flemming Birch. Han får i år selskab af klimajournalist og forfatter Anna Fenger Schefte, og den gastronomiske iværksætter Claus Meyer.

Det er vigtigt, at vi hylder dem der har skabertrangen og viser vejen.
- Claus Meyer, gastronomisk iværksætter

Flemming Birch

Flemming Birch er en af Danmarks førende eksperter indenfor forbrugeradfærd og -trends. Faktisk er der nok ikke mange, der ved mere om hvad der driver forbrugerne, når der skal mad i indkøbskurven. Flemming er CEO i konsulentvirksomheden Birch & Birch Food Trends, og han er en eftertragtet foredragsholder.

Birch & Birchs motto er: ”Vi kan ikke spise mere, men vi kan spise bedre”. Det vil med andre ord sige, at vi danske forbrugere i dag fuldt ud får dækket vores basale fødevarebehov. Til gengæld kunne kvaliteten af fødevarerne ofte godt være højere, hvilket er helt i tråd med grundidéen hos goforlocal.

”Når de lokale fødevarer er bedst, tilbyder de smagsoplevelser af råvarer fremstillet med omtanke for naturen og respekt for dyr og mennesker. De er samtidig med til at kanalisere midler fra de store byer til yderområderne og er med til at engagere os forbrugere mere i, hvad det egentlig er, vi spiser. Derfor er jeg stolt og glad over at være med som dommer ved goforlocal-prisen 2020.”

Flemming Birch er dommer ved goforlocal-prisen

Anna Fenger Schefte

Anna Fenger Schefte er en erfaren journalist og forfatter, der har beskæftiget sig med alverdens emner indenfor klima og bæredygtighed.

I 2019 udgav hun bogen ”Klimaguiden”, som er en samling simple råd til, hvordan vi alle kan leve mere klimavenligt. Et af kapitlerne fokuserer på fødevarer og råder blandt andet forbrugerne til at spise efter sæson og undgå at spise importerede fødevarer. Goforlocal arbejder målrettet på at gøre det nemmere for forbrugerne at købe lokalt producerede og sæsonaktuelle fødevarer.

”Jeg ser goforlocal som en del af en ’bottom-up’ bevægelse, der ønsker at inspirere danske forbrugere til bedre forbrugsvaner. Hvis vi vil leve mere bæredygtigt, bliver vi nødt til at spise mere som vores bedsteforældre og fx købe danske æbler i stedet for ananas fra Costa Rica.”

Anna Fenger - goforlocal-prisen 2020

Claus Meyer

Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi Claus Meyer, som de fleste nok kender fra hans lange karriere som bl.a. tv-kok, kogebogsforfatter og gastronomisk iværksætter.

Claus har i mere end 30 år arbejdet for at højne kvaliteten af den danske madkultur. For ham handler mad om kærlighed og en nydelse, som man kun kan få igennem lokalt producerede råvarer. Han ønsker, at danskerne skal genfinde glæden ved at tilberede et måltid, der er lavet af råvarer, som de selv har udvalgt hos deres lokale gårdbutik. Hos goforlocal ønsker vi på samme måde at gøre gårdbutikker og lokalproducenter til et reelt alternativ til supermarkederne.

”Det pibler frem med sultne fødevareentreprenører i hele landet og små, fine gårdbutikker i hver en egn – og hvad enten det er dyrkning af en særlig grøntsag, kærligheden til et nyt banebrydende produkt eller varmt værtskab i hjertet af en landsby, så er det vigtigt, at vi hylder dem der har skabertrangen og viser vejen.”   

Claus Meyer - dommer ved goforlocal-prisen 2020