Læsø Økologi drives af parret Pernille og Jakob Altenborg som oprindeligt stammer fra Djursland. Pernille er uddannet pædagog og Jakob er oprindelig uddannet biolog.
Læsø Økologi tog sin begyndelse i 2018, hvor parret Pernille og Jakob, sammen med deres fire børn, besluttede sig for at prøve noget helt nyt. De flyttede derfor fra Djursland til Læsø, hvor drømmen om at starte et økologisk landbrug skulle prøves af.
Først og fremmest kom det af et ønske om at lave bedre grøntsager til familien – grøntsager som man selv har passet og plejet og som ikke indeholder diverse kemikalier. Dernæst ønskede Jakob også at andre skulle have glæde af de gode råvarer og derfor sælger de også til øboerne, lokale restauranter samt turister, der besøger øen.
Det startede med kartofler, men sortimentet er nu allerede udvidet til asparges, rabarber, tre slags salater, jordbær, grønkål og meget mere. Samtidig har Jakob også kastet sig over at lave mel og sennep helt fra bunden.
For Jakob giver det stor tilfredsstillelse, at de laver gode og sunde kvalitetsråvarer, som kunderne sætter pris på: "I den tid vi lever i lige nu, er det dejligt at kunne bidrage med grøntsager, som ikke er produceret med henblik på størst mulig profit, men derimod smag, kvalitet og bæredygtighed. Vi nyder at arbejde ude i marken og se årstiderne skifte, mens afgrøderne gror".
Den største udfordring for Jakob og Pernille er at finde vand, så de kan sikre produktionen. Der er vejret en vigtig spiller. Får de ikke vand nok, kan det have store konsekvenser for om afgrøderne bliver til noget. Der er ikke nogen år der er ens – i år har de f.eks. haft en del nattefrost, som har betydet at det er gået galt for kartoflerne.
Lige præcis for Læsø gælder det samtidig at de skal være helt klar i de 3-4 uger, hvor der er flest turister på Læsø.
Arbejdet starter på kontoret tidligt om morgenen klokken 5. Som bijob laver Jakob nemlig miljørådgivning for andre landmænd.
Ved middagstid går turen så til marken, hvor arbejdet fx kan bestå af pløjning, såning, rensning for ukrudt, rensning af korn, som skal bruges til mel, samt en lang række af andre opgaver.
Jakobs drøm er, at vi som samfund fortsætter den udvikling vi har nu, hvor bæredygtighed kommer mere og mere i fokus. Samtidig håber han at flere og flere forbrugere vil sætte spørgsmålstegn ved, hvor deres fødevarer kommer fra. Nok er spanske grøntsager billige, men er kvaliteten ordentlig og hvor stor er klimaaftrykket i forhold til lokale danske produkter?
Det ligger Jakob meget på hjerte, at deres kunder skal føle, at Læsø Økologi har integritet og tager dem alvorligt. Det vil sige, at når de siger at grøntsagerne er friske – så er de også friske. På Læsø får forbrugerne gode økologiske råvarer og Jakob og Pernille kan 100% stå inde for kvaliteten.