Pluk dine egen jordbær

Frank og Annes sommer står i jordbærrets tegn

Nyheder

Endnu en sommer er gået hos Anne og Frank Kudahls hobbylandbrug. Vi har taget en snak med dem om, hvad det er der gør, at de hvert år bruger sommeren med den danske sommerfavorit: jordbær.

Med job som henholdsvis pedel og biolog, skulle man tro det energiske par havde rigeligt at se til i hverdagen, men alligevel bruger de hvert år fem-seks uger i markerne på deres hobbylandbrug i de idylliske omgivelser ved Ørslevkloster Sø.

Skal vi danse eller spise jordbær?

Med navne som Rumba, Sonata, Polka, Korona, Florence, Malwina, Allegro og Honeoye, kan man næsten blive i tvivl om hofterne skal svinges, men de eksotiske ord er også navne på de sorter du kan finde hos Frank og Anne Kudahl.

”Ligesom andre jordbæravlere var vi i år udfordret på frosten sent i foråret, som gav lidt skade på den tidlige sort Honeoye. Men da vi planlægger vores sorter ud fra hvornår vi har ferie fra vores job, var vi heldigvis ikke så slemt ramt på de andre sorter”, fortæller Anne.

Hos Ørslevkloster Sø Jordbær er der stor loyalitet fra kunderne som gerne kører langt for at plukke de skønne røde bær ”Vores marker ligger på en gammel hedejord og af en eller anden grund, har det gjort noget specielt godt for smagen i bærrene, i forhold til dem vi har i vores egen have. I hvert fald er smagen meget intens og det er måske også derfor vi har en trofast og støt voksende kundekreds”, siger Anne.

Udover selv at plukke jordbær, kan du hos Ørslevkloster Sø købe plukkede jordbær, kartofler, ærter og honning. Honningen kan heller ikke blive mere lokal, da biavleren Tommy Nielsen har sine stader stående mellem søen og Anne og Franks jordbærmarker.

Sommeren er et afbræk fra dagligdagen på kontoret

Selvom dagene bliver lange i højsæsonen når opgaverne starter mellem kl. fire og fem, nyder Anne og Frank de gode snakke med folk der besøger boden, som er bemandet hver dag hele sæsonen. Derudover er den friske luft og jorden under neglene et rart afbræk fra en hverdag hvor man, som Anne, sidder på kontor det meste af tiden.

”Det allerbedste er at vi gør det her som en familie – både børn, bedsteforældre og søskende hjælper af og til og nærværet med dem er guld værd”, siger Anne.

Medarbejderne tæller, udover familien, også lokale unge helt ned til 13 år som bruger et par uger af sommerferien på at plukke jordbær. For Anne og Frank giver det rigtig god mening at kunne være de unges første møde med et rigtigt fritidsjob, og nogle gange kommer de ’gamle’ plukkere ud og giver et nap med, når lillesøster eller lillebror har også er blevet jordbærplukker hos Ørslevkloster Sø Jordbær.

Pluk til din picnic

Udover at du kan plukke lige så mange jordbær du har lyst til og tage med hjem til fryseren (hvilket kan forsøde enhver smoothie vinteren over), har du mulighed for at besøge Ørslevkloster sø, hvor du finder stier hele vejen rundt om søen og bord-bænkesæt ved enden af jordbærmarken med udsigt ud over sø og fjor. Et idyllisk naturområde perfekt til en hyggelig picnic med familien!

Overvejer du selv at blive hobbylandmand?

Dyrker du grøntsager eller frugt derhjemme? Eller opdrætter dyr? Og går du med tanken om at starte dit eget lille hobbylandbrug?

Anne anbefaler alle, der overvejer det, at prøve det af: ”Start i det små, se om det kan bære og om du synes det er det værd”

For det er hårdt arbejde at drive landbrug og der er heller ikke tid til meget andet når jordbærrene er plukkemodne. ”Til tider kan vi da godt overveje om vi ikke skulle bruge sommeren på at slappe af i stedet, men alligevel er der så mange ting der opvejer det sure, at vi ser os selv være i gang år efter år” smiler Anne.

Så derfor vil sommeren 2020 endnu en gang stå i jordbærrets tegn på Anne og Franks hobbylandbrug.