Grønne asparges fra danske lokalproducenter

Friske, sprøde asparges

Nyheder

Fakta om asparges

  • I sæson fra april til juni.
  • Rige på B6-vitamin, folsyre og C-vitamin.
  • Asparges indeholder asparagus-syre, som udskilles igennem urinen. Dette får urinen til at lugte af asparges, men det er faktisk kun halvdelen af alle mennesker, der kan lugte det.

Asparges er én af de tidligste grøntsager, der kan høstes fra de danske marker. Deres tilstedeværelse i landets gårdbutikker er derfor et sikkert tegn på, at vinteren er slut, og sommeren nærmer sig med hastige skridt. Sæsonen for asparges er relativt kort, og det er derfor bare med at nyde de sprøde, grønne skud, mens man kan.

En ældgammel favorit

Asparges har en lang historie bag sig og kan spores helt tilbage til oldtidens Romerrige, Ægypten og Grækenland. Her i landet har planten dog en noget kortere historie, da den kun er blevet omtalt siden det sekstende århundrede.

Aspargesplanten tilhører liljefamilien og blev oprindeligt brugt som lægeplante i både Ægypten og Grækenland. De gamle grækere brugte bl.a. planten til at behandle diarre og smerter i urinrøret. Derudover blev asparges også brugt som et afrodisiakum eller elskovsmiddel. Både grækerne og ægypterne anså desuden asparges for at være en hellig plante, og ægypterne ofrede endda aspargesskud til deres guder.

Romerne var de første, der begyndte at sætte pris på asparges for dens kulinariske egenskaber. Her blev aspargesplanten anset som en stor delikatesse, der især blev nydt som forret eller som tilbehør til fisk.

Her i Danmark har det tidligere mest været den hvide asparges, der har været anvendt i madlavningen. Dette skyldes formodentligt, at den hvide variant er mere velegnet til henkogning. Den grønne asparges har dog nydt en stigende popularitet i de seneste år, hvor flere og flere sætter pris på den sprøde forårsbebuder.

Den grønne asparges har nydt en stigende popularitet i de seneste år, hvor flere og flere sætter pris på den sprøde forårsbebuder.

De forskellige typer asparges

Asparges findes i flere varianter, men de mest kendte er nok de grønne og hvide asparges. Disse to varianter stammer dog faktisk fra den samme plante. Forskellen på grønne og hvide asparges er ganske enkelt, at mens de grønne får lov til at vokse over jorden, dækkes de hvide asparges af små jordvolde. De ser derfor aldrig solens lys og bevarer derved deres blege kulør.

Udover de velkendte grønne og hvide asparges, findes der også en lilla variant. Denne hybrid stammer oprindeligt fra Italien og er sødere end den klassiske grønne variant. Den er derfor yderst velegnet til brug i salater, hvor den tilføjer kulør med sin smukke, lilla farve. Den lilla asparges kan også sagtens blancheres, men hvis den opvarmes for længe, mister den sin lilla farve.

Serveringstips

Asparges er en rigtig lækkerbisken, der i høj grad bør nydes i dens korte sæson. Planten kræver ikke særligt meget tilberedning, og det er derfor både nemt og hurtigt at servere asparges som tilbehør.

De grønne og lilla asparges kan spises lige som de er. Det eneste, du behøver at gøre, er at fjerne den nederste ende, da den er hård og træagtig. De friske, grønne asparges kan dog også med fordel blancheres kortvarigt i lidt vand eller steges på panden i rigelige mængder smør. Skal det være lidt ekstra lækkert, kan du pakke dem ind i bacon eller parmaskinke og smide dem på grillen eller i ovnen.

De hvide asparges kræver lidt mere klargøring, da de skal skrælles, før de kan nydes. Her skal du desuden også knække den nederste del af skuddet af, da den er hård og træ-agtig. I modsætning til grønne og lilla asparges, skal de hvide asparges koges, før de kan spises. De skal have ca. 5 minutter eller indtil de er møre. De hvide asparges er særdeles velegnede til at servere sammen med rejer eller andet godt fra havet.

Salat med grønne asparges og jordbær

Find din lokale forhandler af asparges

Vi gør det nemt at handle lokalt, og du kan finde din nærmeste lokale forhandler af friske asparges lige her. Bare skriv ’asparges’ i søgefeltet.

Besøg eventuelt Gårdbutikken Marielyst på Falster, der er leveringsdygtige i både grønne, lilla og hvide asparges. I den hyggelige gårdbutik finder du også et stort udvalg af lokalt producerede specialprodukter samt deres egen lokale specialitet, Bøtø Kartoflen.