Kornmark

Gårdbutikker i Østjylland

I Østjylland finder man smilets by, Aarhus, der bugner af kulturelle tilbud som Den Gamle By og Tivoli Friheden. Østjylland har dog også meget andet at byde på, hvis man bevæger sig lidt væk fra den jyske hovedstad. Naturen i området byder både på skove og bakkede marker samt en masse skønne lokalproducenter og gårdbutikker.

Skønne, grønne sager

De mange gårdbutikker i Østjylland byder på et stort udvalg af friske grøntsager direkte fra de østjyske marker.

Du skal dog ikke bevæge dig særligt langt væk fra Aarhus for at finde de første gårdbutikker med massevis af grøntsager på hylderne. Lidt syd for Aarhus ligger den lille by Odder og Daniels Gartneri. Her i gårdbutikken kan du købe et væld af lækre krydderurter og sprøde grøntsager fra egen produktion. Daniel sætter en ære i at sælge kvalitetsprodukter, og hans hårde arbejde blev belønnet med en nominering til Goforlocal-prisen 2019 i kategorien ’Danmarks Bedste Lokalproducent’.

Hopper du på færgen til Samsø, finder du endnu flere skønne gårdbutikker. Samsø er især kendt for sine kartofler, men øens muld har også meget andet at byde på. Når du er stået af færgen, skal du ikke bevæge dig mange kilometer ind på øen, før du støder på Grøntsagshytten i Onsbjerg. Den lille gårdbutik har åbent for selvbetjening døgnet rundt og her finder du altid et stort udvalg af årstidens grøntsager – direkte fra den samske muld.

Tager du lidt længere mod nordøst på Samsø, kommer du til byen Alstrup og det økologiske landbrug Yduns Have. I deres gårdbutik kan man købe alverdens friske bær, frugt og grønt, og de er særligt kendt for deres lækre, søde jordbær. På gården dyrkes der over 185 forskellige sorter og mange af grøntsagerne, som fx bladbeder og hestebønner, kan ofte slet ikke findes på hylderne i supermarkedet. Gårdbutikken er med andre ord helt sikkert en færgetur værd.

Kød med grøn samvittighed

Kød er ikke bare kød, og mange gårdbutikker i Østjylland sælger kød fra dyr, der har levet et godt liv i trygge rammer. Kødet fra gårdbutikkerne er nok lidt dyrere end det man finder i supermarkederne, men det er altså også i en helt anden kategori, når det kommer til kvalitet.

I Langå lidt udenfor Randers ligger Lottes Gårdbutik. I denne hyggelige gårdbutik kan man blandt meget andet købe lammekød fra Lottes egne lam. Dyrevelfærd er i højsædet hos Lotte, og derfor har dyrene masser af plads at boltre sig på. Lammene er desuden så tamme, at man kan gå ind til dem, helt uden de bliver stressede. Når tiden kommer til at lammene skal slagtes, transporteres de den korte vej til en lokal slagter, hvorefter kødet sælges i Lottes Gårdbutik.

Kører du lidt længere sydpå, kommer du til BentesBondegård ved Låsby, som ligger mellem Silkeborg og Aarhus. Her driver Bente et lille, økologisk husmandssted med grise, køer og får. Ligesom Lotte, lægger Bente stor vægt på dyrevelfærd, og det er vigtigt for hende, at hendes dyr lever så naturligt som muligt. Alle hendes dyr har derfor fri adgang til udendørsarealer hele året. Hos Bente slagtes dyrene også lokalt for at undgå lange transporttider. Ønsker man at købe noget af hendes kød, må man kontakte hende, da hun ikke har en decideret gårdbutik.

Tager du turen nordpå til Randers igen, kan du besøge gårdbutikken på Lindbjerggaard. Her sælger Espen økologisk oksekød samt ænder og gæs, der alt sammen kommer fra hans egen gård. Her bliver kødet også slagtet hos en lokal slagter, inden det pakkes og sælges i Lindbjergaards gårdbutik.

Pluk selv bær og blomster

Blandt de mange gårdbutikker i Østjylland finder man også en del, der tilbyder selvpluk. Her kan man få en hyggelig oplevelse med i købet, når man køber skønne, lokalt producerede varer.

På Djursland i byen Nimtofte finder du Blåbær Gården, der, som navnet antyder, sælger blåbær. Her er der mulighed for at plukke spandevis af blåbær hele sæsonen. De har mange forskellige sorter af blåbær, og der er altid mulighed for at få rådgivning omkring de forskellige sorter. Blåbærplantagen ligger i smukke omgivelser, så der er al mulig grund til at medbringe hele familien og en frokostkurv.

Er du mere til jordbær, kan du passende tage turen til Randers, hvor du finder Ellengaard Planteskole. Her byder de nemlig på ikke mindre end 90 kilometer med selvpluk af jordbær, ærter og kartofler. Planteskolen har 11 forskellige jordbærsorter og også her kan du få kyndig vejledning omkring de forskellige sorters egenskaber. Her er der også god grund til at tage familien med på tur, da der bl.a. er en legeplads til ungerne og bordbænkesæt, hvor de voksne evt. kan nyde en medbragt kop kaffe.

Bær er som bekendt ikke det eneste, man kan plukke, og flere gårdbutikker i Østjylland giver dig mulighed for at plukke din egen buket af de smukkeste blomster. Én af disse gårdbutikker er Torvehallen Sdr. Vissing, der har blomster til selvpluk på marker omkring Horsens, Skanderborg og Aarhus. Inden man tager ud og plukker blomster, kan man passende kigge forbi deres flotte gårdbutik med tilhørende café. Her finder man en lang række fødevarer og brugskunst fra små, lokale producenter.

En anden østjysk gårdbutik, der giver dig mulighed for at plukke dine egne blomster, er Rishøjgård FarmShop ved Egå lidt udenfor Aarhus. Udover deres smukke blomster byder de også på en indbydende gårdbutik med et stort udvalg af økologisk frugt og grønt samt diverse produkter fra lokale producenter. Her er der også mulighed for at købe et måltid mad i ’Fars Køkken’, hvor der er fokus på bæredygtighed og mindst muligt madspild.

Østjyske specialiteter

Til sidst har vi et par gårdbutikker fra Østjylland, der er lidt udenfor kategori i forhold til de ovenstående.

I Hammel, ikke langt fra Aarhus, ligger BeeWell Honning, hvor man kan købe danskproduceret honning af høj kvalitet. De gyldne lækkerier findes både i økologiske og konventionelle varianter og som forårshonning, sommerhonning og sensommerhonning. Udover honning er der også mulighed for at købe bipollen, der indeholder proteiner, mineraler, enzymer og vitaminer som B12 vitaminer – en rigtig superfood!

Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi Barrit Mejeri, som er Danmarks mindste andelsmejeri. I gårdbutikken med det sjove navn ’Ostehullet’, kan man købe et stort udvalg af lækre oste – både bløde og hårde, milde og stærke. Der er altid mulighed for at få kyndig vejledning om de forskellige typer af ost, så du kommer hjem med den helt rigtige.

Denne artikel er sidst opdateret i oktober 2020 og omfatter kun goforlocal-partnere. På vores kort kan du altid finde en opdateret oversigt over alle gårdbutikker og lokalproducenter i dit lokalområde.