Gårdbutikker på Sjælland

Mange jyder har en uheldig tendens til at sætte lighedstegn mellem Sjælland og København. Derved glemmer de nemt, at Danmarks største ø faktisk byder på meget andet end Strøget, Amalienborg og Rundetårn. Det er en skam, for der findes mange skønne naturområder på Sjælland, hvis man bevæger sig lidt væk fra hovedstaden. Udover naturoplevelser finder man også en masse skønne gårdbutikker og lokalproducenter rundt omkring på Sjælland. 

Kvalitetskød fra naturplejende dyr

På Sjælland findes der mange skønne naturarealer, der egner sig særdeles godt til græssende dyr som kvæg og får. Mange steder bruges de græssende dyr som naturplejere, hvilket vil sige, at de hjælper med at passe naturen i naturområder. Og naturpleje er ikke kun godt for biodiversiteten i lokalområdet – kød fra dyr, der går på græs hele sommeren er generelt sundere end fra dyr, der primært lever af kraftfoder. Der er mange gårdbutikker på Sjælland, der sælger kød fra naturplejende dyr.

I Odsherred på Nordvestsjælland finder man f.eks. Dalsbakkegaard. I deres gårdbutik sælger de bl.a. okse- og kalvekød fra deres Angus kvæg, der fungerer som naturplejere i Odsherreds smukke naturområder.

En kort køretur væk finder man Frenderupgård, der også byder på oksekød og ungkvægkød af høj kvalitet. Her er produktionen økologisk, hvilket vil sige, at der er store krav til bl.a. dyrevelfærd. Det vil også sige, at kvæget går på græs hele sommeren. Gården har ikke en gårdbutik, men man kan kontakte dem, hvis man er interesseret i at købe deres kød.

Bevæger man sig længere sydpå til Næstved på Sydsjælland, finder man Højvang Gourmet. Her er der ingen kvæg, men derimod krøllede Gotlandske pelsfår. Her er fårene også naturplejere i sommerhalvåret, hvor de passer områderne ved klimasøerne i Vridsløse. I gårdbutikken kan man bl.a. købe smagfuldt lammekød og smukke lammeskind, der pynter i enhver indretning.

Naturplejende køer fra Dalsbakkegaard

Forførende friske frugter

Blandt de sjællandske gårdbutikker finder man også en masse dejlige frugtplantager, hvor man bl.a. kan sætte tænderne i friske, sprøde æbler og søde bær.

I Nordsjælland mellem Fredensborg og Humlebæk ligger Naurgårdens Frugtplantage. Her dyrkes der æbler, pærer og blommer samt en masse forskellige typer af bær. I frugtplantagens frugtbod sælges der derfor friskplukkede frugter og bær hele sommeren og ind i efteråret.

Hopper man videre til Korsør i Sydvestsjælland, kan man finde frugtplantagen Maegaard Frugt, der også dyrker æbler og pærer. Her er der mulighed for selvpluk af frisk frugt i hele æblesæsonen, der strækker sig fra august til oktober. Frugtplantagen har også sin egen gårdbutik, hvor man kan købe frisk frugt og smagfuld æblemost.

Nede på Sydsjælland finder man det økologiske fritidslandbrug Flintebjerggaard. I den lille frugtplantage dyrkes der æbler og forskellige bærsorter, som kan købes i deres vejbod. Derudover er der mulighed for selvpluk af både æbler og bær, når de er i sæson.

Friske æbler fra sjællandske frugtavlere

Det grønne guld

Er du på jagt efter friske grøntsager, der strutter af sundhed? Så finder du også en masse forhandlere af grøntsager blandt de sjællandske gårdbutikker.

Hvis du alligevel er på Sydsjælland efter æbler eller bær hos Flintebjerggaard, kan du passende lægge vejen forbi Kildemarksgaarden, der ligger lige i nærheden. Her på gården dyrkes der er væld af lækre grøntsager, der alle kan købes i deres gårdbutik. Udover grøntsager sælger de også svinekød fra deres egne frilandsgrise og æg fra gårdens høns. Om sommeren er der desuden mulighed for selvpluk af jordbær og ærter, så tag endelig hele familien med på besøg.

Begiver man sig længere nordpå til halvøen Hornsherred, støder man på Stensbølgård. Her dyrkes der også massevis af grøntsager og krydderurter og det hele er økologisk. På gården har de både stalddørssalg med høflig selvbetjening og en regulær gårdbutik med et større udvalg. I gårdbutikkens åbningstider kan man, udover økologisk grønt, bl.a. købe friske æg og oksekød fra deres egne dyr.

Kommer du over i nærheden af København, bør du ikke snyde dig selv for et besøg hos Stengårdens Økologiske Gårdbutik. I 2020 vandt gårdbutikken goforlocal-prisen i kategorien ’Danmarks Bedste Gårdbutik’, hvilket var fuldt fortjent. Det er et rent slaraffenland af økologiske produkter fra ind- og udland og kan bedst betegnes som et økologisk supermarked. På gården har de også en stor egenproduktion af grøntsager, hvilket dommerne også lagde stor vægt på i deres beslutning. Når det kommer til gårdbutikker på Sjælland, kommer man ikke udenom Stengården.

Friske grøntsager fra Stengårdens Økologiske Gårdbutik på Sjælland

Sjællandske specialiteter

Er du på udkig efter en anderledes smagsoplevelse, og der også rig mulighed for det hos de sjællandske lokalproducenter.

Hos Kattinge Kraut, som du finder i nærheden af Roskilde, kan du købe økologiske, upasteuriserede, lacto-fermenterede kålprodukter. Disse produkter går i daglig tale under de noget mere mundrette navne Kraut og Kimchi. Krauten er en moderne, sprød version af den klassiske saurkraut fra Tyskland, mens deres kimchi er en nordisk version af den stærke, koreanske kimchi. Disse spændende produkter kan købes på deres webshop og i udvalgte gårdbutikker på Sjælland – bl.a. hos førnævnte Stengården.

Er du på udkig efter nogle gyldne dråber, kan du med fordel besøge Snoremark Mjødbryggeri, som også ligger på Roskilde-egnen. Her producerer de deres egen mjød, som er en drik mange nok forbinder med vikingerne. Snoremarks mjød er lavet på honning og æbler samt forskellige danske urter, og den søde vin egner sig rigtig godt som dessertvin eller velkomstdrink. Mjøden kan købes på deres webshop og hos udvalgte forhandlere.

I Svebølle på Nordvestsjælland kan man købe mel af allerhøjeste kvalitet hos Mejnerts Mølle. Her er grundstenene økologi og bæredygtighed, og de producerer alle råvarerne selv. Så hvis du går op i bagning og ikke vil gå på kompromis med kvalitet og bæredygtighed, bør du slå et smut forbi den hyggelige gårdbutik.

Denne artikel er sidst opdateret i oktober 2020 og omfatter kun goforlocal-partnere. På vores kort kan du altid finde en opdateret oversigt over alle gårdbutikker og lokalproducenter i dit lokalområde.