Vinderne af Danmarks Bedste Lokalproducent - Sybergkvæg

Hos Danmarks Bedste Lokalproducent 2020 er dyrevelfærd i højsædet

Årets dommere til goforlocal-prisen var overhovedet ikke i tvivl om, at titlen som ’Danmarks Bedste Lokalproducent 2020’ skulle gå til fynske Sybergkvæg. Der var dog ét lille problem – de var nemlig slet ikke nomineret i den kategori. Dommernes argumenter var dog ikke til at skyde igennem, og den fynske kødproducent løb derfor med sejren.

”Vi syntes, at Sybergkvæg uforskyldt var placeret i den forkerte kategori. Vi valgte dem til bedste lokalproducent, fordi der er brug for mennesker i Danmark, som holder dyrene på marken og i hovedsagen lader dem leve af græsset, der vokser omkring dem, fremfor foder, bestående af proteinafgrøder fra den anden side af jordkloden. Denne måde at holde kvæg på er desuden god for biodiversiteten – og så smager kødet fra Sybergkvæg virkelig godt”, forklarede Claus Meyer efterfølgende til Kjerteminde Avis.

Der er brug for mennesker i Danmark, som holder dyrene på marken og i hovedsagen lader dem leve af græsset, der vokser omkring dem.
- Claus Meyer, gastronomisk iværksætter

Rutsjebanetur

Lene Gommesen og Peter Bisgaard var også nomineret til ’Danmarks Bedste Gårdbutik’ sidste år. Dengang tabte de til den vestjyske gårdbutik Økoladen. Det vakte derfor stor glæde hos parret, da vi fortalte dem, at de nu kunne kalde sig ’Danmarks Bedste Lokalproducent’. Peter havde ellers været klar til at smide håndklædet i ringen. Produktprøverne, de havde sendt afsted til dommerne, var nemlig ved en fejl blevet afleveret på deres eget dørtrin af GLS.

Parret er ikke kede af at have skiftet kategori, da de sagtens kan se, hvorfor dommerne ville have dem flyttet. De synes faktisk næsten, det er federe at kunne kalde sig den bedste lokalproducent end gårdbutik. Og det siger nok i virkeligheden en hel del om den stolthed, de føler for deres produkt.

”Vi er vanvittigt stolte af det her. Det er jo et kæmpe skulderklap til det vi gør. Og hvor er jeg egentlig glad for, at vi skiftede kategori. Det har åbnet vores øjne for, at vi jo producerer fødevarer af kød fra dyr, der har tjent borgerne i Kerteminde kommune igennem naturpleje,” sagde Peter i sin takketale.

Prisoverrækkelsen

Sidste år blev goforlocal-priserne uddelt ved et stort awardshow i Vejles Food Innovation House. Pga. hele corona-situationen var dette desværre ikke en mulighed i år. I stedet blev prisen overrakt hjemme på gården ved et mindre, corona-venligt arrangement for familie og venner.

Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, var også mødt frem for at overrække den fine statuette. Han gav dem også nogle pæne ord med på vejen: ”Det har været en fantastisk oplevelse at følge jeres rejse fra den vision, I havde, og så til det, I gør i dag. Det, I gør, er godt for hele vort område. I er en del af vores fortælling, og har vist vejen. Og så vil jeg sige, at noget af det værste ved Corona for mig, har været, at jeg ikke har kunnet få mig en Sybergburger i år.”

Prisoverrækkelsen fandt tilfældigvis sted på Brunsvigerens Dag, og derfor kunne de fremmødte nyde et stykke af det fynske bagværk – naturligvis pyntet med marcipanovertræk formet som et Skotsk Højlandskvæg.

Der serveres selvfølgelig brunsvir til prisoverrækkelsen