Flotte blåbær fra Thy Økobær

Hos Thy Økobær hjælper familien hinanden

Nyheder

Historien bag Thy Økobær

Alting har ikke altid været, som det er i dag hos Thy Økobær. Faktisk startede de som konventionelt landbrug tilbage i år 2000. Men sidenhen er der sket ting og sager, og i dag er de fuldt ud økologiske. Ønsket var et alternativt landbrug, som i dag har 30 hektar med økologiske pluk selv bær.

Thy Økobær er et familiedrevet landbrug, hvor hele familien arbejder sammen om at løfte produktionen af bær og saft. De vil gerne fortælle historien om Thy, og det område de bor i. Det naturskønne område tæt på Vesterhavet, med søer indenfor en kilometers afstand danner rammerne for landbruget. Her gør Thy Økobær godt brug af saltblæsten, som kommer naturligt ind over jorden. Saltblæsten sørger for at de undgår svampesygdomme i bærrene.

Stærkt familiesammenhold

“Det bedste ved det er, at når du står op om morgenen, så ved du ikke, hvad det ender med”, fortæller Niels-Christian fra Thy Økobær. Denne usikkerhed kan dog også være lidt stressende engang imellem, uddyber han. Men det er helt sikkert også noget af det, der gør det værd at stå op til hver dag. Derudover er naturen og sammenholdet utrolig vigtig for Niels-Christian. Det at være i naturen hver dag, og gå blandt bærrene, samtidig med at hele familien hjælper hinanden, får det til at gå op i en højere enhed.

Når det så er sagt, er der også udfordringer ved en produktion som Thy Økobærs. Det er en unik produktion, de har af bær, og her møder de dagligt udfordringer, som der skal findes en løsning på. Men familien hjælper alle sammen til, og sammen får de løst de udfordringerne, der nu engang er i sådan en produktion.

En typisk dag

Dagen hos Thy Økobær starter hen over morgenbordet. Her snakkes der om, hvad der skal gøres i løbet af dagen, og hvad der skal være styr på. En af de store tidtagere er at holde ukrudtet nede, da de er økologiske og derfor ikke må sprøjte. Derudover skal de unge i marken og arbejde. Efter mødet over morgenbordet går Niels-Christian på fabrikken, hvor han først tjekker, om der er ordre, der skal laves. Herefter begynder presningen og tapningen af saften, som findes i mange varianter.

Hvorfor skal det hentes i Spanien, hvis det kan fås i Thy?

Håb for fremtiden

I fremtiden håber Thy Økobær på, at flere vil begynde at kende til dem, og at de på den måde vil blive mere udbredte og få et mere stabilt salg. Derudover håber de på at komme til at sælge mere B2B, som også vil kunne give dem mere stabilitet.

“Jorden er det eneste råstof vi har i Danmark, så det kan ikke passe, at alt skal hentes nede sydpå," siger Niels-Christian.