Butikken er fyldt med lækre varer hos Stengårdens Økologiske Gårdbutik

Hvad er en gårdbutik?

Goforlocal er genvejen til dit lokale spisekammer. Her på siden har vi samlet Danmarks største og bedste oversigt over danske gårdbutikker og lokalproducenter. Vores goforlocal-partnere er meget forskellige - både i forhold til deres størrelse, hvad de producerer og meget andet. Det kan måske være lidt svært at finde hoved og hale i forskellen på de forskellige "mærkater" som gårdbutik, stalddørssalg og lokalproducent. Derfor har vi herunder forsøgt at komme med en definition på de forskellige typer. Én ting de alle har til fælles er dog, at de er lokalt forankrede og brænder for at producere og sælge kvalitetsprodukter til deres kunder!

vores kort kan du altid finde en oversigt over gårdbutikker og lokalproducenter i dit område.

Super hyggelig vejbod hos Stevelt Bigård

Vejbod

En vejbod er et mindre, ubemandet salgssted, der som regel kun har få forskellige varer i sortiment. Det kan f.eks. være til salg af jordbær, kartofler, æg, honning og lignende. I en vejbod er der oftest høflig selvbetjening med kontanter eller Mobile Pay.

Stalddørssalg

Et stalddørssalg er på mange måder det samme som en vejbod. Her kan en lokalproducent sælge sine egne produkter direkte til forbrugeren. I modsætning til en vejbod foregår stalddørssalg ofte efter aftale med lokalproducenten. Her kan det f.eks. dreje sig om salg af hele eller halve grise fra en bondemand eller vildt fra en jæger.

Gaardbutikken St. Gaasdal
Gårdbutikken Månsson

Gårdbutik

I en gårdbutik finder du som regel et bredere sortiment end i en vejbod eller et stalddørssalg. Der vil oftest være produkter fra flere produktkategorier som f.eks. frugt og grønt, kød, æg og specialiteter. Ofte vil du også kunne finde produkter fra andre lokalproducenter i området. En gårdbutik har desuden som regel faste åbningstider og personale til at betjene kunderne.

Selvpluk

Selvpluk er en af de hyggeligste sommeraktiviteter. Mange danske lokalproducenter af bl.a. æbler, pærer, bær, jordbær, ærter og kartofler tilbyder deres kunder muligheden for selv at samle de friske produkter fra træer eller marker. Som regel foregår selvpluk ved, at man selv medbringer emballage, som man først får vejet, hvorefter man får at vide, hvor man kan plukke. Når man er færdig med at plukke, vejes den nu fyldte emballage, og man betaler for det, man har plukket.

Pluk dine egne jordbær - find dem på goforlocal.dk

Lokalproducent

En lokalproducent er en større eller mindre dansk producent. Mange lokalproducenter har deres egen gårdbutik, men der er også mange, der udelukkende producerer. Nogle lokalproducenter producerer kun råvarer som f.eks. frugt og grønt eller kød, mens andre producerer forarbejdede produkter lavet af lokale, danske råvarer.