Gårdbutikken Månsson

Fokus på den enkelte afgrøde

Nyheder

Hos Månsson ved Brande i Midtjylland er der lige nu stor aktivitet. Det er højsæson for at høste alverdens afgrøder i det store frilandsgartneri. Egentlig er der stor aktivitet hos Månsson hele året rundt.

Fra at have været en mindre besætning i 1976, hvor Axel Månsson købte gården, breder bedriften sig nu over 1400 hektar land og virksomheden dyrker salathoveder, kål, broccoli, løg og mange andre friske råvarer til grossister, supermarkeder, restauranter osv.

En win-win situation

Udover at dyrke en masse forskellige kulturer, har Månsson også økologiske æglæggende høns og som noget forholdsvis nyt, er der hos Månsson blevet opført landets største og økologiske biogasanlæg i samarbejde med Nature Energy.

Husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grøntsagsrester udgør grundlaget for produktionen af biogas og samtidig med gassen bliver sendt ud på det landsdækkende naturgasnet, kan den tilbageblivende naturlige gødning, gavne planterne på marken.

Denne cirkulære aktivitet, er en stor del af tankerne bag Månssons produktion af grøntsager og heldigvis bliver vi klogere, som især er vigtigt i en tid hvor bæredygtighed i den grad er kommet på dagsordenen. Som Axel Månsson siger: ”Vi er blevet klogere, og kan se, at det vi ikke kunne for nogle år tilbage, det kan vi i dag. Det er det der gør det så spændende at være landmand: At bruge sine erfaringer til at forandre og forme fremtiden”.

At give noget tilbage til naturen, kan du også se med egne øjne rundt omkring Månssons marker. Flere jordstykker bliver udlagt til bi-blomstarealer med planter og blomster af stor biodiversitet, som med deres forskellige blomstringstidspunkter, kan gavne bier og andre insekter – til gensidig glæde for planteavlen.

Man skal kravle, før man kan gå

Som tidligere nævnt, bliver man som landmand klogere af sine erfaringer og i dag udgør den økologiske produktion grundlaget for Månssons eksistens, hvilket gør at Axel Månsson har en vision om en dag at blive 100 % økologisk, men som han udtaler: ”Man skal kravle, før man kan gå og for at vores virksomhed skal kunne overleve, skal vi lave det vi kan og så udvikle os et skridt af gangen. Havde jeg ikke haft den konventionelle produktion, så havde jeg ikke siddet her i dag, for så var kassen blevet drænet og vi havde ikke kunnet udvikle os – heller ikke indenfor økologien”

Aspargesærter og punta-hvaffornoget

Som privatperson kan du også få stor glæde af alle de lækre afgrøder fra Månsson. I den velassorterede gårdbutik finder du, udover Månssons friske grøntsager og æg, andre udvalgte økologiske varer. Derudover råder Månsson over demohaver, hvor der testes en række nye forskellige arter og sorter, som bliver vist frem til diverse fagfolk og forbrugere. På baggrund af erfaringerne og responsen, bliver eventuelle valg om nye produkter taget og ført ud i livet. Derfor kan du være heldig at støde på afgrøder fra demohaven i Månssons gårdbutik og udvide din kulinariske horisont. Er du mon tidligere stødt på eksempelvis puntarelle, kinesisk purløg, friske korianderfrø, pan di zucchero eller aspargesærter?

Månssons gårdbutik har åbent alle dage fra kl. 7.00-20.00 og her er høflig selvbetjening enten med kontanter eller Mobilepay. Det kan man da kalde nemt tilgængeligt. For selvom Månsson er blevet en af de største danske producenter af grøntsager, handler det i bund og grund stadig om den enkelte afgrøde – til glæde for du og jeg.

Gårdbutikken Månsson