Kaninkød er det klimavenlige valg

Kanin: det klimavenlige valg

Inviter kaninen ind i dit køkken

Fakta om kaniner

  • Tænderne vokser hele livet.
  • Kaniner er flokdyr og bliver hurtigt ensomme, hvis de ikke har selskab.
  • Populær spise i mange sydeuropæiske lande som Spanien og Frankrig.

Kanin er sjældent danske forbrugeres førstevalg, når der skal købes kød til aftensmaden. Mange forbinder måske mest de små pelstotter med kæledyr og synes ikke, at de hører hjemme på middagsbordet. Det er en skam, for kaninkød er ikke bare lækkert, magert og smækfyldt med proteiner – det er også yderst klimavenligt.

Klimavenlige kaniner

Kaninkød er noget af det mest klimavenlige kød, du overhovedet kan finde. CO2-aftrykket for kaniner er på niveau med fjerkræ og væsentligt lavere end for både køer og grise.

Én ting der gør kaniner særligt klimavenlige er at de stort set kan leve udelukkende af græs og andre planter. Til sammenligning vil høns i højere grad have behov for at få suppleret deres kost med f.eks. majs og korn, som er afgrøder, der også spises af mennesker.

Kaninavl kan desuden være et rigtig godt supplement til planteavl, da de små pelsede dyr kan hjælpe med at spise restprodukter fra produktionen og dermed mindske spild.

Kaninkød er ikke bare lækkert, magert og smækfyldt med proteiner – det er også yderst klimavenligt.

Hvid Land - Danmarks nationalkanin

I Danmark har vi vores helt egen bevaringsværdige kaninrace, som hedder Hvid Land. I starten af 1900-tallet krydsede man den lille Danske Kanin med den store race Belgisk Kæmpe, og resultatet blev den populære slagtekanin Hvid Land.

I midten af 1900-tallet var Hvid Land den mest udbredte kaninrace i Danmark pga. racens robusthed og produktivitet. Racen spillede endda hovedrollen i et større eksporteventyr i 60’erne.

Efterhånden som efterspørgslen på kaninkød faldt i Danmark, faldt antallet af Hvid Land kaniner dog også. I dag er der kun ganske få registrerede avlere i Danmark, og racen tilhører gruppen af bevaringsværdige gamle husdyrracer, da den betragtes som en vigtig del af dansk kulturhistorie.

Kaninen tilbage i spotlyset

Landbrug & Fødevarer har sat fokus på de mange kvaliteter ved kaninkød og arbejder i disse år målrettet på at fremme økologisk kaninproduktion i Danmark. Da kaninkød endnu er et nicheprodukt, passer det særdeles godt til lokalt salg via gårdbutikker.

Smagen af Sydeuropa

Det er meget muligt, at kaninkød ikke er en populær spise her i Danmark, men mange har nok alligevel smagt det velsmagende kød på et eller andet tidspunkt. I Sydeuropa er kanin en yderst populær spise, og kaninkød spiller førsteviolin i en lang række traditionelle retter fra de sydeuropæiske køkkener.

Køb kanin fra lokale avlere

Kanin er ikke ligefrem en fast bestanddel af supermarkedernes sortimenter, og du skal nok også være heldig for at finde kødet hos din lokale slagter. Hos goforlocal gør vi det nemt at handle direkte hos producenterne, og du kan finde en oversigt over forhandlere af kaninkød her.

Kaninkød er det klimavenlige valg