Fakta om jordbær
Findes der noget, der i højere grad signalerer sommerens komme end jordbær, når de i begyndelsen af juni så småt begynder at dukke op i supermarkeder og gårdbutikker? Jordbærret er utroligt alsidigt og kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Men hvor meget ved du egentlig om jordbær? Herunder vil vi forsøge at komme hele vejen rundt om den lille sommerbebuder.
De jordbær vi typisk køber i de danske butikker, kaldes havejordbær og har kun været dyrket i Europa i de sidste halvandet hundrede år. De er resultatet af en krydsning mellem to amerikanske jordbærarter og er både store og fulde af smag.
Hvis du går en tur ud i naturen, kan du også være heldig at falde over de indfødte skovjordbær. Disse jordbær er temmelig små og kan bl.a. findes i lysninger og på enge over det meste af Danmark. Skovjordbærret har i modsætning til havejordbærret en lang historie her i landet, og der er endda fundet beviser på, at vikingerne spiste skovjordbær.
Jordbær består af 90 % vand, men er alligevel fulde af duft og smag. De har et højt indhold af C-vitamin samt antioxidanter, så de små smagsbomber er altså ikke kun lækre – de er også sunde!
Der hersker lidt tvivl om, hvad et jordbær egentlig er for en størrelse. Jordbærret har formodentlig fået sit navn, fordi det ligner bær, der vokser meget tæt på jorden, men i virkeligheden er det faktisk slet ikke et bær. Det er heller ikke en frugt, som man måske kunne fristes til at tro. Det er derimod en samling af bittesmå nødder, der sidder på en opsvulmet blomsterbund.
Jordbær består af 90 % vand, men er alligevel fulde af duft og smag. De har et højt indhold af C-vitamin samt antioxidanter, så de små smagsbomber er altså ikke kun lækre – de er også sunde!
Hvis du ikke allerede har prøvet at plukke dine egne jordbær, så er du virkelig gået glip af noget! Rundt omkring i det ganske danske sommerland tilbyder jordbæravlere, at forbrugerne selv kan få lov at gå ud i marken og plukke jordbær. Det er en utroligt hyggelig måde at bruge et par timer sammen på, og friskplukkede jordbær smager bare lidt bedre. Det er desuden en god måde at lære børn om, hvor vores råvarer kommer fra. De skulle jo nødigt gå gennem livet og tro, at alting bare på magisk vis dukker op nede i supermarkedet.
Sæsonen for selvpluk af jordbær starter som regel i juni og kan strække sig helt ind i august, hvis de danske vejrguder ellers tilsmiler os med optimale vejrforhold.
Mange af os er måske lidt konservative, når det kommer til tilberedningen af friske, danske jordbær. De skal serveres med sukker og fløde. Punktum. Hvis det skal gå lidt vildere for sig, koger vi måske de friske bær til en gang lækker jordbærgrød eller syltetøj. Men jordbær har altså mange flere anvendelsesmuligheder end dét!
Næste gang du har en portion friske jordbær, kunne du også prøve at kaste dig over denne lækre trifli med sommerens smagfulde bær. Det vil du helt sikkert ikke fortryde!
I sommermånederne kan jordbær købes fra lokale forhandlere over hele landet. Hos Goforlocal gør vi det nemt at købe lokalt og du kan finde din nærmeste lokale forhandler af jordbær lige her.