”Sur sur sur, lille bi omkring” – og det skal den gerne blive ved med!
I løbet af de sidste 200 år er befolkningen i Danmark femdoblet. Dette har ført til, at mere og mere natur er blevet ryddet til fordel for bl.a. bebyggelse, landbrug og skovbrug. I dag udgør byer faktisk hele 25 % af Danmarks samlede areal, mens landbrug udgør mere end 60 %. Dette efterlader ikke meget plads til vild natur, og mindre vild natur betyder mindre dyreliv og færre insekter. Det er en rigtig dårlig udvikling, for der er brug for insekter til at bestøve planter og sikre biologisk mangfoldighed.
Når man snakker om biodiversitet, så snakker man om alt liv på vores planet, både på land og i vand.
Når man snakker om biodiversitet, så snakker man faktisk om alt liv på vores planet, både på land og i vand. Det vil altså sige både dyr, planter, svampe, bakterier og alt derimellem og derudover. Og der er brug for biodiversitet, da det danner grundlag for, at livet overhovedet kan eksistere her på Jorden. De mange forskellige økosystemer sørger bl.a. for, at luften bliver iltet, så vi mennesker og dyr kan trække vejret. De renser vandet, så fisk og vandorganismer kan leve, og de renser jorden, så planter kan gro.
Det handler i bund og grund om at sikre stærke fødekæder, hvor planter, dyr, insekter og bakterier hjælper hinanden på kryds og tværs. Planter og insekter er fx indbyrdes afhængige af hinanden, da planter er føde for mange insekter, der samtidigt hjælper med at bestøve planterne. Det samme gør sig gældende med insekter og smådyr som pindsvin. Her er insekter føde for pindsvinene, der til gengæld lægger afføring, som er føde for mange insekter.
Mange danske kommuner arbejder efterhånden målrettet på at øge biodiversiteten ved fx at så blomster i vejrabatter. Mange steder slås græsset også kun på de steder, hvor det er nødvendigt i forhold til trafikanters udsyn. Der er med andre ord kommet et større fokus på de små ting, der kan gøres for at hjælpe biodiversiteten.
Helt almindelige borgere kan dog også hjælpe, og mange bække små gør, som bekendt, en stor å. Hvis du har en have, kan du fx lave en lille blomstereng fyldt med forskellige typer blomster. Du kan også lade et hjørne af haven være ”vild med vilje”. Derudover er det også blevet meget populært at lave såkaldte insekthoteller til glæde for alt hvad der kribler og krabler. Hvis du fx placerer en dynge kvas eller større sten i haven, vil du hurtigt opleve, at insekterne flytter ind.
I dag er 80 % af den honning, danskerne køber, importeret fra udlandet.
Har du ikke selv en have, eller kan du bare ikke overskue for meget vildskab på matriklen? Så kan du også hjælpe den danske biodiversitet igennem noget så simpelt som at købe dansk honning.
I dag er 80 % af den honning, danskerne køber, importeret fra udlandet. Meget af den udenlandske honning kommer fra andre europæiske lande, men det kan faktisk også stamme helt fra Kina. Der er al mulig grund til at læse nærmere på honningbøtterne nede i supermarkedet og købe honning fra danske bier. Udover at støtte den danske biodiversitet, så støtter du også den danske økonomi, når du køber dansk producerede varer.
Ønsker du at købe honning fra dit lokalområde, så finder du en oversigt over forhandlere af dansk honning lige her. Så støtter du biodiversiteten i nærheden af dit hjem.