Ideen om Søndergaardens Rapsodi opstod for 10 år siden. Først var det meningen, at der skulle produceres rapsolie til biodiesel, men da denne ide løb ud i sandet, måtte der nye ideer på bordet. Venner og familie startede med at få en flaske olie i ny og næ. Her opstod tanken om en lille selvbetjeningsbutik, hvor kunderne kunne komme og tappe olien direkte fra tanken og ned i deres egen emballage. Sådan startede Søndergaardens Rapsodi, og i dag sælger de ikke kun rapsolie. Gårdbutikken byder også på en række andre produkter fra omkringliggende lokalproducenter.
Hans står selv for hele produktionen af rapsolien, og ved derfor alt om processerne bag lokal rapsolie. Han producerer efter princippet fra jord til bord. Han sår, høster, presser og pakker selv olien, så den er klar til at blive solgt. Fordi han selv er med fra start til slut, er det et produkt, han står 100% inde for.
Olien koldpresses for at bibeholde alle de gode egenskaber fra rapsen. Herefter ligger olien i en tank i 4-6 uger, hvor urenheder i olien falder til bunds. Til sidst sies olien for at gøre den helt klar og indbydende. Denne process kan man få lov til at se, hvis man besøger Søndergaardens Rapsodi ved Hobro.
Det kan være udfordrende, når man er en lille producent, at være god til alt, forklarer Hans Jørgensen. Han er god til at lave produktet, og det er det, han godt kan lide. Derfor kan det være en udfordring at komme ud på forskellige kanaler og være synlig, så flere kunder finder vej ud til Søndergaardens Rapsodi. Derfor håber Hans på i fremtiden at se flere fællesskaber indenfor lokale fødevarer, og at dette kan gøre det nemmere for forbrugeren at handle lokalt.
“Det bedste ved det er, at man har den direkte kontakt med kunden. Der er kontant afregning”, forklarer Hans Jørgensen fra Søndergaardens Rapsodi. Når det så er sagt, fortæller Hans også uden at prale, at han kun har fået god feedback på sin olie.
Vil du gerne vide mere om Søndergårdens Rapsodi, kan du besøge deres side her.