Vi ævler løs på Food Festivalen 2019

Vi ævler løs i de lokale fødevarers tjeneste

Nyheder

Vi tilbragte årets første efterårsweekend på Food festival på Tangkrogen i Århus. Selvom vejret var tvivlsomt, var humøret i top på Nordens største madfestival.

Vores stand blev udsmykket med fine grøntsager fra Månssons gårdbutik og især det gule blomkål af sorten ’Flame star’ tiltrak nysgerrige blikke. Udover at være et smukt kålhoved, indeholder den mange carotener – en antioxidant som kan omdannes til A-vitamin i kroppen. Som det allerbedste, kan den fine gule farve peppe enhver ret med blomkål op.

Derudover var der lækre smagsprøver fra Ømosebær i form af friske blåbær og solbær- og hyldeblomstsodavand. Flere gæster var imponerede over den kraftige smag af bær og at drikken ikke var alt for sød, som mange læskedrikke fra supermarkedet er det.

”Jeg har googlet og googlet, men det er svært at finde lokale fødevarer i mit nærområde”

Sådan udtalte en af gæsterne på årets Food festival, så da hun fandt ud af, at hun via vores site nemt kan finde frem til gårdbutikker og producenter i hendes nærområde, var smilet stort. Du kan også finde frem til gårdbutikker og producenter i dit lokalområde HER.

Generelt oplever vi mange positive tilkendegivelser omkring vores projekt hos Goforlocal og missionen om at det skal være lettere at købe lokalt. Vi har fuld fart på og derfor vil vi lige ridse op hvad status er pt.

Udover at vores kort over producenter vokser – vi har pt. omkring 350 unikke gårdbutikker og producenter og flere på vej, rummer sitet også en kalender over fødevareevents, artikler om råvarer og menneskerne bag, samt opskrifter baseret netop på de lokale fødevarer.

En aktiv bi-tavle, dansk whisky og tang fra Læsø

Udover at vi stod og formidlede de lokale råvarers budskab, var et par af vores seje producenter at finde på Tangkrogen.

Hos Keld Erik Jørgensen fra BeeWell Honning summede det af liv, fra den bitavle han havde medbragt. Til stor sjov for især børnene, som kunne nærstudere biernes udseende og aktivitet. Der var selvfølgelig også masser af lækker honning med fra hans stader på Frijsensborgs jorder, i Hammel og også fra Thy Naturpark, hvor han har certificerede økologiske bistader. Udover velsmagende honning, producerer Keld Erik pollen og pergapollen – også kaldet bibrød, som er lagret pollen og honning, bierne lagrer i bitavlernes celler.

I området ’Nordiske dråber’ befandt destilleret Fary Lochan fra Give sig. Det hele startede tilbage i 2009 med en drøm om at skabe dansk whisky med stor fokus på smag og kvalitet. Jens-Erik Jørensen var pioneren indenfor projektet og selvom han ikke længere er her i dag, har familien videreført Jens-Eriks vision om den gode smag og unikke kvalitet i en whisky. Og faktisk har Jens-Eriks whisky opnået stor anerkendelse fra verdens største whiskyklub The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), da et fad fra 2013 er blevet opkøbt af organisationen. Det er første gang industrien anerkender en whisky fra det europæiske fastland. Udover en verdensklasse whisky, producerer Fary Lochan bl.a. gin, snaps og likør.

Som en del af Læsø Jomfruhummerfestival var Læsø Tang repræsenteret i området ’Havet’. Rie og Leif havde medbragt masser af lækre produkter lavet af tang, som bliver høstet i havet omkring Læsø. Læs mere om Læsø Tang HER og klik dig videre til deres webshop, hvor du finder et hav af spændende tangprodukter.

De lokale producenter fortjener en hyldest

Food festival er jo et kæmpestort mekka af mennesker og virksomheder der alle brænder for råvarer og mad på forskellig vis. Vi har fået talt med en masse spændende mennesker og det kan ikke undgås at blive inspireret til mange nye ideer og tiltag hos Goforlocal.

Men én ting der især var i fokus for os, var at indsamle stemmer til Årets Goforlocal-priser.
Den 1. oktober finder vi de nominerede til “Årets gårdbutik” og “Årets producent”. Det bliver et brag af en begivenhed i de lokale fødevarers ånd og vi lover at vi nok skal komme med mere information de kommende uger.

Har du husket at stemme på din favorit? Gå til goforlocal-prisen her.

Ministeren trækker en heldig vinder