Helstegt kylling er ikke bare lækkert - det er også nemt at lave! Når du steger en hel kylling i ovnen, får du mørt og saftigt kød næsten uden selv at skulle løfte en finger. Retten bliver kun bedre, hvis du, som her, bruger en langsomt voksende kylling fra Hopballe Mølle.
Her serveres kyllingen med ovnbagte jordskokker, kartofler og rosenkål, som du også kan købe i de fleste gårdbutikker, når grøntsagerne er i sæson.
1 | hel kylling fra Hopballe Mølle på 2,2-2,4 kg | |
10 | finthakkede hvidløgsfed | |
80 | g | smør |
6 | kviste finthakkede timian | |
6 | kviste finthakkede rosmarin | |
salt og peber | ||
olivenolie |
800 | g | små kartofler |
300 | g | løg |
500 | g | rosenkål |
250 | g | jordskokker |
1,5 | økologisk citron skåret i kvarte | |
5 | kviste finthakkede timian | |
2 | kviste finthakkede rosmarin | |
5 | finthakkede hvidløgsfed | |
salt og peber | ||
3 | spsk. | olivenolie |
Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
Bland finthakkede hvidløg, smør, timian, rosmarin, salt og peber til kyllingen.
Skær kyllingen op i ryggen og fjern rygbenet og gem det på en tallerken til grøntsagerne. Skær også halsen fra kyllingen af og gem den.
Læg kyllingen på en rist og “fold” den ud. Sørg for at bryststykkerne vender nogenlunde opad.
Krydr kyllingen med salt og peber. Fordel hvidløgssmørret under brystet. Fordel lidt olivenolieyderst på skindet af kyllingen.
Rens kartofler, rosenkål og jordskokker. Fjern skallen fra løgene og skær dem ud i kvarte. Vend grøntsagerne med hvidløg, timian, rosmarin, olivenolie, citronbåde, salt og peber.
Fordel grøntsagerne på en bradepande sammen med rygbenet og halsen fra kyllingen. Det giver god smag til grøntsagerne.
Sæt kyllingen ovenover grøntsagerne i ovnen, således kyllingefedtet kan dryppe ned til grøntsagerne. Kyllingen skal ca. have 60 minutter, indtil kernetemperaturen er 75 grader. Tag kyllingen ud af ovnen og lad den hvile i 10-15 minutter.
Imens laves grøntsagerne færdige. Skru ovnen op på 225 grader og rist grøntsagerne færdige i ovnen i ca. 5-10 minutter, indtil de er flotte karamelliserede.
Fjern rygbenet og halsen fra kyllingen og kassér dem. De har blot givet god smag til grøntsagerne.
Server kyllingen med grøntsagerne, der har en lækker umamismag.