Det lå ikke i kortene at Birgitte skulle blive blåbær producent. Men hun var ihærdig, og der skulle mere end et par vilde dyr og en snedig hund til at slå hende ud.

Der skulle et par forsøg til

Birgitte har ikke altid haft pluk selv blåbær. Hun startede med at have mink og får, men da hun syntes at blåbær priserne var helt hen i vejret, besluttede hun sig for at prøve at dyrke dem selv. Hun gik ud og købte sig to blåbærbuske, som hun passede og plejede lige efter bogen. Og før hun havde set sig om, havde hun 30 buske den sommer. Men der kom ingen bær.

Året efter var buskene blevet mindre, og året efter igen var de endnu mindre. Birgitte blev så træt af det, at hun besluttede sig for at grave dem op og sælge dem. Men hun fik dem aldrig solgt. De endte med at stå i potter op langs huset det næste års tid. Og nu skete der noget. De begyndte at blomstre, og der kom også bær. Nu var det bare med at vente på, at bærerne var modne. Men pludselig! Lige pludselig var alle bærerne væk. Hvor var de blevet af? Det viste sig at hunden kunne dufte, hvornår bærerne var modne, og den nåede så at snuppe dem, inden Birgitte kunne nå at plukke bærerne.

Efter eposiden med hunden kom der hegn op omkring buskene, og det viste sig at være en god ide. Nu kunne hverken vilde dyr eller hunden komme til at spise bærerne, og der kom bær som aldrig før. I dag har Birgitte 3500 buske fordelt på 1,3 ha jord.

Travlhed og kundepleje

En typisk hverdag på blåbærfarmen er meget travl i højsæsonen. Det kan næsten være svært at nå at få frokost, fortæller Birgitte. Hun går meget op i, at kunderne skal få en god oplevelse ved at besøge blåbærfarmen, der er beliggende mellem Vridsted og Hagebro nær Skive. Derfor tager hun sig god tid til at snakke med kunderne, og svare på de spørgsmål de nu måtte have. Hun vil også meget gerne fortælle om, hvad de forskellige sorter egner sig bedst til og give inspiration til, hvad blåbærerne kan bruges til. Det kan dog være svært på rigtig travle dage, men hun gør sig så umage omkring kunderne, som tiden tillader det.

Naturen er den bedste arbejdsplads

Der er ikke som sådan nogle trælse opgaver ved arbejdet med pluk selv blåbær, fortæller Birgitte. Hun elsker at være ude i naturen og at gå blandt bærerne. Der er masser af blomster blandt bærerne, hvilket sommerfuglene og humlebierne også har fundet ud af. De flyver rundt blandt blomsterne og er med til at skabe en dejlig sommerstemning.
Dog kan det være en udfordring, at man aldrig kan vide, hvornår bærerne er modne. Det afhænger så meget af vejret, at det ikke er til at sætte en bestemt dato. Det kan være svært, når kunderne gerne vil ud og plukke, ikke at kunne give dem en bestemt dato. Samtidig med dette er det heller ikke til at sige præcist, hvor stort et udbytte buskene vil kaste af sig.

Jeg har altid gået ind for, at man skal købe dansk og lokalt, i den udstrækning det overhovedet er muligtBirgitte, Pluk Selv Blåbær

Fremtidens lokale fødevaremarked

Birgitte håber på, at der i fremtiden vil være bedre plads til de lokale producenter. “Jeg går aldrig på kompromis. Hvis jeg kan få en dansk vare, så køber jeg ikke en udenlandsk. Det håber jeg, at folk også vil tage til sig” – Fortæller Birgitte, Pluk Selv Blåbær.

læs mere om producenten

Skriv en kommentar