Halloween med goforlocal

Halloween: Lys i efterårsmørket

Der er ikke længere nogen tvivl – Halloween er kommet for at blive i Danmark. Den uhyggelige tradition er kommet hertil fra USA, og mange danskere har efterhånden taget fejringen af Halloween til sig. Nu står der et græskarhoved foran de fleste hoveddøre om efteråret og butikkerne bugner med uhyggelig udsmykning og slik. Den 31. oktober, hvor Halloween fejres, klæder mange børn sig ud og går fra dør til dør for at ”trick-or-treate”. Men vidste du, at mange af traditionerne forbundet med Halloween måske slet ikke er så fremmede alligevel?

I Danmark har man også tidligere haft tradition for at lave roelygter om efteråret. Faktisk kan denne tradition spores helt tilbage til slutningen af 1800-tallet.

Græskarlygtens forgænger

I dag laver mange, nok især børnefamilier, græskarlygter i efterårsferien. Det er en hyggelig tradition, hvor man kan være kreativ og lave uhyggelige og/eller flotte udskæringer i græskar. Og det er i virkeligheden ikke så underligt, at græskarlygterne er blevet populære, for det ser da flot ud, når de udskårne græskar lyser op i efterårsmørket.

Oprindeligt var det dog slet ikke græskar, der blev lavet til lamper i efteråret. Traditionen med Jack O-Lanterns, som de hedder på engelsk, stammer oprindeligt fra Irland. Her lavede man lygter af roer eller kartofler i forbindelse med fejringen af den keltiske højtid Samhain. Irske immigranter tog traditionen med sig til Amerika, hvor man efterhånden gik over til at udskære græskar.

Traditionen med at udskære roer fandtes dog ikke kun på de britiske øer. Her i Danmark har man også tidligere haft tradition for at lave roelygter om efteråret. Faktisk kan denne tradition spores helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Dengang havde lygterne også tit et uhyggeligt udtryk og blev ofte brugt af drenge til at skræmme pigerne med.

Opskrifter med græskar

Græskar kan, naturligvis, bruges til andet end lygter. De store Halloween-græskar, der sælges rundt omkring kan faktisk også spises, selvom de ikke er lige så velsmagende som de mindre Hokkaidogræskar og butternutsquash. Her er der tre gode efterårsopskrifter med græskar.

  • Græskarsuppe smager fantastisk og er virkelig nemt at lave. Prøv vores opskrift på den orange suppe, der er smagt til med røget paprika. Den varmer dejligt på en kølig efterårsdag.
  • Når du har udhulet din græskarlygte, må du endelig ikke smide græskarkødet ud. Du skal i stedet tage at rive det og bruge det i disse lækre græskarsnurrer. Det vil både miljøet og din mund takke dig for!
  • Sidst, men ikke mindst, kan du også bruge græskarkødet til en lækker græskarbygotto. Bygotto er det nordiske svar på risotto, som du måske kender fra de sydlige himmelstrøg. Det er, som navnet indikerer, lavet på byg i stedet for ris. I denne opskrift er der tilsat græskar, som giver en sød smag. Det er det perfekte tilbehør til fjerkræ.

Græskar skal købes i gårdbutikker

I USA er der stor tradition for, at man tager ud og plukker sit eget græskar til Halloween. Det bliver dog nok svært at finde en regulær græskarmark herhjemme. I stedet kan man tage familien under armen og købe et græskar i en gårdbutik.

Vi kan bl.a. anbefale, at du slår vejen forbi Havredal Gårdbutik i Midtjylland, der har et stort udvalg af grøntsager, heriblandt græskar. Find din nærmeste forhandler af græskar lige her.

Græskar med goforlocal

Kilder

  • Vagn J. Brøndegaard: Etnobotanik. Planter i skik og brug, i historien og folkemedicinen.