Friske rabarber med danske lokalproducenter

Rabarber: den syrlige forårsbebuder

Nyheder

Fakta om rabarber

  • I sæson fra april til oktober.
  • Rabarber stammer oprindeligt fra Kina, hvor planten blev brugt som lægemiddel.
  • Indeholder oxalsyre, som er helt harmløst, men kan efterlade en ru fornemmelse på tænderne efter spisning.

​​​​​Rabarber er en vaskeægte forårsbebuder. Det er nemlig én af de allertidligste frilandsgrøntsager, der allerede kan høstes fra midten af april. Og ja, du læste helt rigtigt. Selvom rabarber oftest bruges i det søde køkken, er det faktisk en grøntsag. Det skyldes, at den har et meget lavt indhold af naturligt sukker, samt at man kun anvender stænglen og ikke blomsten.

Herunder kan du blive klogere på den syrlige forårsbebuder og nederst finder du skønne opskrifter med rabarber.

Rabarberens historie

Der er nok mange, der betragter rabarber som noget ærkedansk. De syrlige stængler indgår nemlig i rigtig mange skønne, danske sommerretter. Rabarber stammer dog faktisk slet ikke oprindeligt fra Danmark, men derimod fra Kina.

Selvom rabarber i dag primært bruges i desserter og andre søde retter, blev den faktisk oprindeligt anset som en lægeplante. I Kina tørrede man stænglerne og anvendte dem som afføringsmiddel, og denne praksis fortsatte i græsk og romersk medicin, da planten først kom til Europa omkring år 0. Faktisk begyndte man først at anvende rabarber i kulinarisk sammenhæng i 1700-tallets England, hvorfra planten bredte sig til Skandinavien. Her blev planten meget populær, og i dag finder man rabarber i rigtig mange danske haver.

Den sunde dessertgrøntsag

Som tidligere nævnt, er rabarber slet ikke en frugt, selvom den oftest anvendes i det søde køkken i kager og desserter. Det er derimod en grøntsag, hvis man ser på den rent biologisk. Men ikke bare en hvilken som helst grøntsag – en rigtig sund én af slagsen.

Først og fremmest har rabarber et meget lavt energiindhold på blot 26 kcal pr. 100 gram, hvilket faktisk er mindre end i gulerødder. Derudover har de røde, syrlige stængler også et højt indhold af kostfibre, hvilket både giver en god mæthedsfornemmelse og holder maven i gang. Det er også kostfibrene, der er skyld i, at rabarber blev anvendt som afføringsmiddel i gamle dage. Men bare rolig, du skal altså spise rigtig mange rabarber for at opnå dén effekt. Sidst, men ikke mindst, indeholder rabarber også en masse gode næringsstoffer som C-vitamin, Kalium og Calcium samt antioxidanter. Det er også disse antioxidanter, der giver stænglerne deres karakteristiske røde farve.

De røde, syrlige stængler har et højt indhold af kostfibre, hvilket både giver en god mæthedsfornemmelse og holder maven i gang.

Opskrifter med rabarber

Hos goforlocal har vi samlet en masse dejlige opskrifter med rabarber.

Prøv f.eks. denne lækre rabarbertærte med mandel/marcipantop, der både kan serveres som dessert eller til eftermiddagskaffen med en klat creme fraiche eller vaniljecreme på toppen.

Du kan også prøve vores opskrift på klassisk rabarberkompot, der enten kan spises som den er eller ovenpå morgenmaden. Prøv desuden at erstatte bærrene i denne trifli med rabarberkompot. Så har du en perfekt, frisk forårsdessert.

Hvis du ikke allerede har prøvet at råsylte rabarber, er det på tide, at du kaster dig ud i det. Råsyltning er nemt, og rabarberne bibeholder deres sprødhed. De råsyltede rabarber kan anvendes på mange måder i både det søde og salte køkken. Prøv f.eks. denne opskrift på sommersalat med moderne mormordressing og råsyltede rabarber.

Råsyltede rabarber

Find din lokale rabarberforhandler

Vi gør det nemt at handle lokalt, og du kan finde din nærmeste lokale forhandler af friske rabarber lige her. Bare skriv ’rabarber’ i søgefeltet.

Besøg eventuelt Bakkely Gårdbutik i Viborg, hvor du udover rabarber finder mange andre lokalt dyrkede frugter og grøntsager samt et stort udvalg af diverse specialiteter.

Bundtede rabarber i danske gårdbutikker.