I Sydjylland, mellem Vejle og Jelling, ligger Hopballe Mølle, som er en gammel slægtsgård, der tidligere havde sit eget mølleri. I dag huser gården bl.a. en hyggelig gårdbutik og en indbydende restaurant. Der har desuden altid været tradition for dyrehold på Hopballe Mølle med bl.a. køer, får, grise, heste og ænder. I dag er det deres populære Velfærdskyllinger, der huserer på gården.
På Hopballe Mølle lægger de stor vægt på dyrevelfærd. Af den grund er deres Velfærdskyllinger af racen Hubbard 787, som oprindeligt stammer fra Frankrig. Hubbard-kyllinger er en såkaldt langsomt voksende race, og de vokser cirka 20 % langsommere end konventionelle kyllinger. Denne race lever desuden længere og har generelt et bedre helbred end de kyllinger, vi ellers er vandt til herhjemme. Velfærden blandt langsomt voksende kyllinger er meget højere end blandt de konventionelle. Dette skyldes bl.a., at deres ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt. Af den grund ser man færre skavanker som f.eks. gangbesvær, overbelastning og brud blandt langsomt voksende kyllinger som Hopballe Mølles Velfærdskyllinger.
Velfærdskyllingerne hos Hopballe Mølle går i en stor overdækket hal, hvor der er masser af plads til, at de kan sprede vingerne og løbe rundt. Faktisk har Velfærdskyllingerne 4-5 gange mere plads end kyllinger fra konventionelle landbrug. Fordi kyllingerne her har så god plads, rører de sig langt mere, hvilket kan ses på slutresultatet. Kødet fra Hopballe Mølles Velfærdskyllinger er nemlig superlækkert med mørkere kød, mere smag og en fastere konsistens.
Hopballe Mølles Velfærdskyllinger går som sagt indendørs, og det er der faktisk en del fordele ved. I disse tider, hvor der er udbrud af fugleinfluenza i Danmark, er det en ekstra stor fordel. Kyllingerne har nemlig slet ikke mulighed for at komme i kontakt med vilde fugle, der kan smitte dem. Derudover sikres Velfærdskyllingerne også 8 timers uforstyrret søvn hver nat, fordi lyset i hallen automatisk slukkes og tændes. Dette er også med til at øge kyllingernes trivsel og generelle velfærd.
Når Hopballe Mølles Velfærdskyllinger er 60-85 dage gamle, er det tid til, at de skal slagtes. Dette foregår helt stille og roligt på gårdens eget slagteri, der ligger 200 meter fra kyllingehusene. Før de bliver slagtet, håndindfanges kyllingerne skånsomt, hvorefter de bliver kontrolleret og godkendt af en dyrlæge. Hele slagteprocessen, som for øvrigt ikke er halal, udføres manuelt. Dette er med til at sikre, at kyllingernes velfærd er i orden helt til det sidste. Den manuelle udskæring sikrer derudover et slutprodukt af allerhøjeste kvalitet. Der tilføjes desuden ikke lage til Velfærdskyllingerne, hvilket betyder, at du altid får det rene produkt med hjem, når du køber kylling hos Hopballe Mølle.
Der er altså intet at sætte en finger på, når det kommer til dyrevelfærd hos Hopballe Mølle. Når det kommer til kvaliteten af slutproduktet, nemlig kyllingekødet, er kvaliteten ligeledes helt i top. Faktisk er kødet fra Hopballe Mølles Velfærdskyllinger så lækkert, at det i november 2020 vandt Berlingske blindsmagning af kyllingelår.
Hvis du selv vil prøve at sætte tænderne i det lækre kyllingekød fra Hopballe Mølle, har vi herunder samlet en række opskrifter, som de har udarbejdet. Velbekomme!
Hvis du også har fået lyst til at prøve det lækre kyllingekød fra Hopballe Mølle, kan du passende starte med at besøge deres goforlocal-profil. Her finder du informationer om gårdbutikkens åbningstider, sortiment og meget andet.