Julen står for døren, og snart skal mor i køkkenet og traktere

Eller hvem der nu end skal lave julemiddagen hjemme ved jer. Men hvad står julemenuen på? – Hvis den står på juleand, så er der gode tips at hente her.

Der er mange måder og holdninger til, hvordan den perfekte juleand skal være og tilberedes på. Vi vil ikke fortælle, hvad der er korrekt, for det vigtigste er nu engang, at du får en and, som du selv er tilfreds med. Smag er subjektivt, og der findes derfor intet rigtigt og forkert. Men for at kunne tilberede en lækker saftig and, er du først og fremmest nødt til at starte ud med en and af ordentlig kvalitet.

I landets mange gårdbutikker, sælges der masser af dejlige ænder til julemiddagen. Her har anden haft et godt liv, med masser af plads og mulighed for at følge dens instinkter. Nogle af gårdbutikkerne slagter selv ænderne, og det er derfor muligt at bestille en helt friskslagtet and til julen, og så undgår du at den har været på frost.

Gør det at hente juleanden til en hyggelig tradition ligesom at hente årets juletræ. Ved at købe en lokal juleand kan du gøre hele ståhejet til en hyggelig oplevelse sammen med familien. Tag ud af byens stress og jag, og glem alle de forberedelser du stadig mangler inden juleaften, bare for et øjeblik. Nyd tiden, historien, hinanden og de hyggelige naturområder, der ofte omfavner de lokale gårdbutikker. Så har du også en god historie at fortælle over julemiddagen, når du nu rent faktisk ved hvor anden kommer fra.

 

Tips og tricks til den bedste juleand

  • Den anbefalede vægt for en juleand er 3,4 kg til fire personer. Med en and på denne vægt vil du få mest for pengene, da skroget på en fuldvoksen and har samme størrelse, selvom anden vejer mindre.
  • Hvis anden er frossen, tøs den op i køleskabet over 2-3 dage. Det vil betyde mindre svind og du undgår risikoen for, at bakterierne hygger sig i kødet på køkkenbordet.
  • Fyld anden godt med æbler og svesker. Det giver en mere fyldig smag.
  • Gnid blot anden med salt inden stegning.
  • Lig anden med brystet nedad på en rist og steg den kort ved 240 grader for, at lede mere saft ned i brystet.
  • Herefter vendes anden på ryggen og temperaturen sænkes til 110 grader.
  • De sidste ti minutter af stegningen skrues temperaturen op på 200 grader for at gøre skindet sprødt.
  • Det tager minimum tre timer at tilberede den perfekte and ifølge Karsten Mikkelsen, Chefkok på Jyllands-Posten.

Du kan også prøve vores helt egen lækre opskrift på Andelår med kinesisk five spice

               

Find din juleand her

Vi har gjort det nemt for dig at finde den bedste lokale and til juleaften. Herunder finder du en liste med et lille udpluk af de bedste gårdbutikker i landet, hvor du kan købe din juleand.

Nordjylland:

Vester Krogsgaard

Vestjylland:

Butikken St. Gaasdal

Tvis Gårdbutik

Østjylland:

Lindbjerggaard

Ny Lundgaard Ismejeri

Gothenborg Frilandsfjerkræ

Sydjylland:

Jule-gåsen

Gaardbutik Røllumgaard

Hopballe Mølle

Fyn:

SybergKvæg

Byens Gårdbutik

Revsøre Skovgaard

Hindsholm Gårdbutik

Sjælland:

Dyssegårdens Gårdbutik

Petershave

 

 

Se flere spændende lokalproducenter og gårdbutikker i dit nærområde på kortet.

Skriv en kommentar