Sønderjysk vindmølle

Gårdbutikker i Sydjylland

Nyheder

Sydjylland er et dejligt sted, der altid er et besøg værd. Her kan du mærke historiens vingesus i de mange gamle byer, på historiske lokationer og spændende museer. Udover historiske oplevelser finder du også et væld af skønne lokalproducenter og gårdbutikker i Sydjylland.

Til den søde tand

I Sydjylland er der mange muligheder for at få tilfredsstillet den søde tand. Blandt de sydjyske gårdbutikker og lokalproducenter finder du nemlig både små, hyggelige ismejerier og bigårde, der summer af liv.

Lidt udenfor Grindsted ligger Nygård Ismejeri & Gårdbutik, der sælger hjemmelavet Bondegårdsis lavet af mælk fra deres egne køer. I den lille, hyggelige gårdbutik finder du altid som minimum 17 forskellige isvarianter i montren. Isen kan købes i vaffel eller bæger og nydes med det samme ved borde foran butikken. Derudover kan deres lækre is også købes med hjem i bægere eller bestilles som islagkager til særlige lejligheder. Nygård Ismejeri & Gårdbutik var nomineret til Goforlocal-prisen 2020 i kategorien 'Danmarks Bedste Lokalproducent'.

Bevæger vi os sydpå til Dybbøl ved Sønderborg, finder vi Frydendal Ismejeri. Her kan du ligeledes købe lækker Bondegårdsis med mælk fra egne køer samt hjemmelavet smør og kød fra gårdens egne kalve. Det lille ismejeri producerer en lang række forskellige smagsvarianter, der alle kan købes i gårdbutikken. Det sydjyske ismejeri er også leveringsdygtige i flotte islagkager til festlige lejligheder.

Ved Haderslev Fjord er der rig mulighed for at købe dejlig, sød honning fra flittige bier. Her finder du nemlig Stevelt Bigård, der sælger lækker honning fra ti bifamilier. I salgsboden kan man, alt efter sæson, købe både forårs-, sommer- og ubehandlet tavlehonning.HHH

Hvis vi bliver i området ved Haderslev Fjord, finder vi endnu en honningproducent. Hos Jørlbjerg Biavl kan du ligeledes købe dejlig honning fra bigårdens mere end 50 bistader. I salgsboden kan du både købe slynget og presset honning samt tavlehonning. Derudover finder du også forskellige biprodukter som pollen, vokslys og bibrød.

Jordens grønne guld

Blandt de mange lokalproducenter og gårdbutikker i Sydjylland, findes der rigtig mange, der har specialiseret sig i at dyrke friske grøntsager i den sydjyske muld. H

Hvis vi holder os tæt på den dansk-tyske grænse, finder vi Gaardbutik Røllumgaard ved Aabenraa. Gårdbutikken på den gamle slægtsgård byder altid på et stort udvalg af sæsonaktuelle grøntsager fra deres egne marker samt hjemmesyltede grøntsager og hjemmelavet marmelade og gelé. Udover deres egne produkter kan du også købe lækre specialiteter fra andre sydjyske lokalproducenter. Om sommeren er der desuden mulighed for selvpluk af jordbær.

Ikke langt derfra, kommer vi til Langager Gårdbutik ved Sønderborg. I denne lille sydjyske gårdbutik kan du købe et udvalg af årstidens grøntsager samt æg fra gårdens egne høns. Om sommeren er der rig mulighed for at fylde kurven med lækre, søde jordbær, når der er åbent for selvpluk. Om efteråret kan du ligeledes gå en tur i marken og udvælge det flotteste græskar til Halloween. Og til jul kan du endda også udvælge årets juletræ i gårdbutikken.

Bevæger vi os lidt nordpå til Vejle-egnen, kommer vi til Gartneri Rødmose. Her dyrkes der et væld af økologiske og biodynamiske grøntsager på friland og i drivhuse. I gartneriets døgnåbne vejbod kan du købe et stort udvalg af deres hjemmedyrkede grøntsager. Udover deres egen vejbod har de også torvesalg i Vejle to gange om ugen. Her kan du, udover deres hjemmedyrkede grøntsager, også købe et stort udvalg af økologisk frugt- og grøntsagsjuice samt forskellige økologiske marmelader og honning.

Ikke langt derfra mellem Vejle, Billund og Kolding ligger Østergårds Selvpluk. Som navnet antyder, er der her mulighed for selvpluk af jordbær, ærter og kartofler, når de er i sæson. Du skal bare medbringe dine egne beholdere, og så kan du ellers plukke løs. Der er stort fokus på smag og kvalitet, og du finder derfor kun de mest velsmagende sorter af jordbær.

Imellem Billund og Grindsted ligger Jordens Guf, der dyrker lækre grøntsager og smagfulde bær. Deres salgsbod har åbent fra slutningen af april til november. Boden byder på asparges, kartofler, græskar, ærter, jordbær, hindbær og blåbær, når de forskellige råvarer er i sæson. Derudover har de også mulighed for selvpluk af blomster.

Hvis vi bliver i området omkring Billund, finder vi Den Økologiske Gårdbutik, der byder på et bredt sortiment af årstidens økologiske råvarer fra den sydjyske muld. Udover deres hjemmedyrkede produkter, sælger den sydjyske gårdbutik også kvalitetsprodukter fra andre økologiske producenter. Deres gårdbutik har åbent for høflig selvbetjening året rundt, og om lørdagen kan du desuden finde deres salgsbod på torvet i Esbjerg.

Tager vi turen ned til Als, finder vi Goods Gårdbutik, der ligger i Stevning på Nordals. I denne hyggelige, sydjyske gårdbutik finder du et stort udvalg af sæsonens frugt, grønt og bær. Derudover kan du også købe store, flotte æg fra deres egne frilandshøns. Om sommeren er der desuden mulighed for selvpluk af lækre, søde jordbær.

Godt kød fra glade dyr

I Sydjylland finder du også en masse gårdbutikker og lokalproducenter, der specialiserer sig i lækkert kvalitetskød med høj dyrevelfærd.

Ved Christiansfeld, der ligger lidt nord for Haderslev, ligger det mindre, økologiske landbrug Kokærgård. Her er der i høj grad fokus på dyrevelfærd, når de opdrætter skovgrise med krølle på halen samt kaniner og kyllinger. I denne hyggelige, sydjyske gårdbutik kan du købe forskellige udskæringer af kød fra både skovgrise og kaniner. Derudover finder du også honning fra gårdens egne bistader samt friske, økologiske æbler fra deres æbletræer, når det er æblesæson.

Ikke langt derfra finder vi det økologiske og biodynamiske landbrug Solskin. Her er bæredygtighed og miljø i højsædet, og gårdens dyr spiller en vigtig rolle i et sluttet kredsløb. I gårdens salgsbod kan du hele året købe basisgrøntsager som kartofler, løg og kål. Derudover finder du også mere sæsonspecifikke grøntsager samt lækre, søde kirsebær om sommeren. Du kan også købe lækkert kød fra gårdens egne grise, lam og Jerseykvæg.

Bevæger vi os lidt sydpå, kommer vi til Stampenborg, der er beliggende mellem Haderslev og Aabenraa. Her kan du få vaskeægte sydfransk stemning, da parret bag nærer en stor kærlighed til det sydfranske køkken. I gårdbutikken kan du købe kød og skind fra gårdens geder, der lever et liv i sus og dus. Derudover finder du også et stort udvalg af sydfranske specialiteter i butikken. Gården har desuden også en restaurant, hvor du kan nyde et godt måltid mad lavet fra bunden af lokalproducerede råvarer.

Denne artikel er sidst opdateret i april 2021 og omfatter kun goforlocal-partnere. På vores kort kan du altid finde en opdateret oversigt over alle gårdbutikker og lokalproducenter i dit lokalområde.