Svendbrødet fra Økomølleriet KragegårdenBy Sofie Bjarup Hansen"De' vist tii lidt brø i skrutten jo!" Med Svendbrødet fra Økomølleriet Kragegaarden i Havndrup, får du en god bid af lækkert fynsk madhåndværk. Melet bliver kværnet i stenkværne, for at bibeholde vitaminer og mineraler i kimen fra kornet. Udover at drive Økomølleriet, har Kristian og Karin Andersen siden 1985 dyrket økologiske grøntsager, kartofler og korn på Kragegården.
Kalv i mangokarryBy Sofie Bjarup HansenBagt mango, Mandala Organics mangokarry og kalvekød fra et lokalt dyr der har levet et godt og naturligt liv. Det er hovedingredienserne i denne eksotiske ret, som helt sikkert ved bringe glæde ved middagsbordet. Mandala Organic har gjort det nemt for dig, ved at blande en fænomenal mangokarry af gurkemeje, mangopulver, spidskommen, koriander, ingefær, cassia, kardemomme og nelliker. Find mange andre spændende økologiske krydderier på Mandala Organic
Kikærter i rød karryBy Sofie Bjarup HansenEn nem ret til aftensmaden - du kan tilføje stort set alle grøntsager alt efter hvilken sæson vi har. Den røde og intense karry fra Mandala Organic leder tankerne og duftesansen til varmere himmelstrøg. Find mange andre lækre krydderier på Mandala Organic
Andelår med kinesisk five spiceBy Sofie Bjarup HansenKrydret velsmagende andelår uden de store anstrengelser? Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke? Mandala Organic har gjort en del af forarbejdet ved at blande en lækker kinesisk fivespice med fennikel, cassiakanel, szechuan peber, stjerneanis og nelliker og sammen med hoisinsauce, citron og hvidløg giver det en dyb og sanselig smag til kødet. Sørg for at bruge andelår, fra lokale dyr der har levet et godt og naturligt liv, for den allerbedste kvalitet til retten.
Gulerodskage med ricotta og grødstøvBy Sofie Bjarup HansenEn lidt anderledes gulerodskage med blendede gulerødder, som sammen med ricotta, bidrager til en svampet og lækker konsistens. Sammen med smag fra Mandala Organics grødstøv og vanilje vil denne kage bringe glæde til store og små. Find mange flere af Mandala Organics særdeles gode krydderier på Mandala Organic
Linseragout med svampe og Ras el HanoutBy Sofie Bjarup HansenMmh, Mandala Organics krydderier er fulde af smag og det lover vi for at du også får i denne linseragout med Ras el Hanout! Ras el Hanout er en kraftig krydderiblanding som stammer fra Nordafrika. Find mange flere formidable krydderier på Mandala Organic
PorrepiroggerBy Sofie Bjarup HansenPorrerne til disse pirogger kommer fra intet mindre end Danmarks bedste gårdbutik 2019 - nemlig Økoladen Højmark ved Ringkøbing. Her har Britta og Søren siden 1991 dyrket økologiske grøntsager. Udover grøntsagerne, finder du også kød fra gårdens jerseykvæg i den velassorterede gårdbutik. Udover Økoladen Højmarks porrer, giver hvidløgsost fra Barrit Mejeri en cremet og smagfuld konsistens til piroggerne.
Søde minihorn med æble og marcipanBy Sofie Bjarup HansenMmh, æble og marcipan. En kombination vi ikke rigtig kan blive trætte af her hos Goforlocal. Især ikke når æblerne kommer fra Ullemose Frugt ved Oure. Her dyrker Anne-Mette og Jesper alverdens æbler og pærer. De holder åbent hver lørdag fra september til april, hvor du er velkommen i gårdbutikken. Psst, du må smage på alle frugterne inden du vælger dine favoritter.
Rød og rar perlebygsalatBy Sofie Bjarup HansenMangler du en fyldig salat til aftensmaden eller madpakken? Denne salat er lavet med perlebyg som mætter godt og så er den fyldt med smagfulde grøntsager og en hurtig olie/eddike-dressing. Rødbederne kommer fra Daniel's Gartneri ved Odder, hvor du udover diverse grøntsager, også finder et væld af lækre og spændende krydderurter. Vi har kommet frisk koriander i, men du kan også sagtens bruge persille og/eller andre krydderurter.
Strawberry MojitoBy Sofie Bjarup HansenDu er sikkert bekendt med klassikeren Mojito, men hvad med at prøve med denne Strawberry Mojito fra Fary Lochan? Frugtigheden fra Fary Lochans jordbærlikør spiller godt sammen med frisk mynte og lime og vi garanterer for en forfriskende cocktail, som leder tankerne hen på sommer og sol.Læs mere om Fary Lochan her.
Sloeberry FizzBy Sofie Bjarup HansenMed Fary Lochans Ginlikør kan du lave denne bittersøde symfoni af slåenbær, enebær og tranebær, der balanceres af cremede æggehvider.Fary Lochan finder du i Farre ved Give, hvor den familiedrevne virksomhed siden 2009 har fremstillet whisky, gin, likør og snaps på det hyggelige destilleri.
Sailors’ wifeBy Sofie Bjarup HansenSailor's wife er en nytænkende cocktail, hvor Fary Lochans milde og aromatiske porsesnaps bliver kombineret med sommerens hindbær og en subtil, men elegant smag af lakrids.I Farre ved Give, ligger destilleriet Fary Lochan der siden 2009 har produceret whisky og sidenhen også gin, snaps og likør.Det hele startede med Jens-Erik Jørgensens drøm om at skabe en dansk whisky med stor fokus på smag og kvalitet. Selvom Jens-Erik ikke længere er her, har familien videreført hans vision om at skabe alkohol i særklasse.
Gin & TonicBy Sofie Bjarup HansenDen klassiske og simple drink, som virker hver gang! Prøv den med forskellige tonic-varianter eller en af Fary Lochans øvrige gintyper.
Espresso MartiniBy Sofie Bjarup HansenFary Lochans kaffelikør giver den ellers meget simple martini en forfriskende kompleksitet, som kun kan anbefales til dig og dine gæster.Fary Lochan finder du i Farre ved Give, hvor det hele startede med Jens-Erik Jørgensens drøm om at skabe en dansk whisky med stor fokus på smag og kvalitet.Selvom Jens-Erik ikke længere er her, har familien videreført hans vision om at skabe alkohol i særklasse.Læs mere om Fary Lochan her.
Cucumber CollinsBy Sofie Bjarup HansenDenne smukke og smagfulde Cucumber Collins er lige til en hyggelig lørdag aften sammen med vennerne. Gin'en er en Classic Gin og kommer fra Fary Lochan i Farre ved Give, hvor det familiedrevne destilleri siden 2009 har produceret whisky og sidenhen også gin, snaps og likør.
Cloudy LochanBy Sofie Bjarup HansenKan vi friste med en Cloudy Lochan med Fary Lochans sommerwhisky, et sødt strejf af sirup og et syrligt pift af citron?Sommerwhiskyen kommer fra Fary Lochan i Farre ved Give. Det hele startede med Jens-Erik Jørgensens drøm om at skabe en dansk whisky med stor fokus på smag og kvalitet. Selvom Jens-Erik ikke længere er her, har familien videreført hans vision om at skabe alkohol i særklasse.Læs mere om Fary Lochan her.
Bobler og bærBy Sofie Bjarup HansenØnsker du at lave lækre drinks til en hyggelig aften? Hvad med disse bobler og bær som egner sig godt som en velkomstdrink? Faktisk var netop denne drink Anne fra Fary Lochan serverede for gæsterne til Goforlocalprisen 2019.I Farre ved Give, ligger destilleriet Fary Lochan der siden 2009 har produceret whisky og sidenhen også gin, snaps og likør. Det hele startede med Jens-Erik Jørgensens drøm om at skabe en dansk whisky med stor fokus på smag og kvalitet. Selvom Jens-Erik ikke længere er her, har familien videreført hans vision om at skabe alkohol i særklasse.Og faktisk har Jens-Eriks whisky for nylig opnået stor anerkendelse fra verdens største whiskyklub The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), da et fad fra 2013 er blevet opkøbt af organisationen. Det er første gang industrien anerkender en whisky fra det europæiske fastland.
Græskarsuppe med røget paprikaBy Sofie Bjarup HansenNogle gange går tingene bare op i en højere enhed. Som friskbagt brød og smør. Kaffe og mælk. Jordbær og fløde og vi kunne blive ved.Endnu en rigtig god kombination, er når hokkaidogræskar fra Månsson møder Mandala Organics røgede paprika. Græskarret har groet på marker omkring Brande, mens paprikaen er lavet på solmodne peberfrugter fra Murcia i Spanien. Selvom vi hylder de lokale fødevarer i Danmark, ved vi også at der er varer, som simpelthen giver bedre mening at dyrke i deres naturlige omgivelser.Thomas og Kim distribuerer økologiske kvalitetskrydderier til glæde for forbrugere og fagfolk. Krydderierne laves løbende i små doser, efter egne opskrifter, på stenkværn og uden brug af smagsforstærkere, antiklumpningsmidler eller konservering. Hos Mandala Organic kan du helt sikkert få udvidet din krydderi-horisont: kender du f.eks. galangapulver eller sar? Læs mere om Mandala Organic her.
ÆblefragilitéBy Sofie Bjarup HansenEn skrøbelig smuk kage med stor smag. Sådan kan man omtale denne lækre lille kage, som gør egner sig godt til en dessert efter en lækker middag eller til eftermiddagskaffen i weekenden. Den porøse og søde marengsbund af bagte hasselnødder giver et godt modspil til den sødmefyldte og let syrlige æblemos, lavet af efterårets madæbler og krydret med en god omgang vanilje. Det er lettere end du tror at lave denne æblefragilité, dog kræver det nænsomhed når bundene håndteres, men når først du sætter tænderne i den lille lækkerbisken, er det det hele værd.Æblerne kommer fra Ullemose Frugt i Oure på Sydfyn, hvor Anne-Mette og Jesper Ullemose driver frugtplantagen som fjerde generation på gården. Her er benyttet æblesorten Rød aroma, men tag gerne en snak en din lokale frugtproducent om hvilke sorter der er i sæson og hvordan du anvender dem bedst i madlavningen. Læs mere om Ullemose Frugt her.
En prisværdig rodfrugtstzatikiBy Sofie Bjarup HansenKunne du også godt tænke dig at lave den smagfulde rodfrugtstzatiki fra Goforlocalprisen 2019?Det kræver er at du finder rivejernet frem og får ordnet en god portion af efterårets lækre rodfrugter - f.eks. gulerødder, rødbeder, pastinakker, persillerødder eller knoldselleri - og så er du faktisk så godt som halvvejs mod en lækker grøntsagsret som er velegnet som tilbehør til et godt stykke kød fra et lokalt dyr der har levet et godt liv, som fyld i et pitabrød eller en sandwich. Psst, rodfrugtstzatikien egner sig også godt i madpakken dagen efter.Rodfrugterne kommer fra 'Årets Gårdbutik 2019' - nemlig Økoladen Højmark som du finder ved Ringkøbing. De er blevet parret op med en god omgang krydderurter fra Daniel's gartneri ved Odder. Udover at dyrke diverse grøntsager på marken, bruger Daniel det meste af tiden i de velduftende drivhuse hvor du finder en masse spændende krydderurter.
Prisværdige smørstegte spidskålBy Sofie Bjarup HansenSmørstegt. Mhh, bare navnet leder hen på noget lækkert, ikke?Disse spidskål er fra Daniel's gartneri, som ligger ved Odder i Østjylland. Her har Daniel siden 2013 dyrket grøntsager og krydderurter efter sæsonens foreskrifter. Daniel går meget op i at produktionen er så bæredygtig som mulig, så alle krydderurter er plantet vha. håndkraft og uden brug af maskiner.Tilberedningen af disse spidskål er ganske simpel, men du kan sagtens tilføje dit yndlingskrydderi og toppe det smørstegte kål med krydderurter, ristede kerner, nødder eller friskrevet citron eller parmesanost. Kun fantasien sætter grænser.
En prisværdig dessertBy Sofie Bjarup HansenÆbleis. Brownie. Bagt hvid chokolade. Det bestod desserten af til Goforlocalprisen 2019 og du kan sagtens gøre kunsten efter hjemme i køkkenet.Isen kommer fra Engmark Is ved Give, hvor du udover is også finder eget kød og mælk i gårdbutikken. Det er Holsteiner Cox-æbler som danner smagsgrundlaget af æble, mens skovmærke giver et krydret og parfumeret strejf, som kommer fra stoffet kumarin, som du måske kender fra kanel.Den friske is spiller godt sammen med den lidt tunge brownie og den bagte hvide chokolade giver lige et ekstra pift. Når det er sæson for det, kan du med fordel tilføje friske bær til desserten.
En prisværdig grønkålssalatBy Sofie Bjarup HansenKunne du også godt tænke dig at lave den lækre grønkålssalat fra Goforlocalprisen 2019?Udover at være nem at bikse sammen, får du her en velsmagende salat med nogle af efterårets allerlækreste råvarer. Grønkål og fennikel kommer fra 'Årets gårdbutik' 2019 - Økoladen Højmark, som du finder i Ringkøbing. Her har Britta og Søren siden 1991 har drevet økologisk landbrug med jerseykøer, gartneri og en velassorteret gårdbutik.Udover Økoladen Højmarks grønkål og fennikel, er salaten parret op med Ullemose Frugts lækre æbler af sorten Bellida og Ømosebærs hjemmelavede solbærsirup.Læs mere om Økoladen Højmark her. Læs mere om Ullemose Frugt her. Læs mere om Ømosebær her.