Fiskebåde i Nordjylland

Gårdbutikker i Nordjylland

Nordjylland er altid et besøg værd. Den nordjyske natur veksler imellem at være barsk og blid, og heroppe er der bare lidt højere til himlen. Om sommeren er der rig mulighed for at bade ved de mange skønne badestrande, og om vinteren kan du være så heldig at opleve nordlyset en sjælden gang imellem. Heroppe, højt mod nord, findes der også en masse skønne nordjyske gårdbutikker og lokalproducenter.

Forførende frisk frugt og grønt

Blandt de mange skønne lokalproducenter og gårdbutikker i Nordjylland, findes der en masse producenter af frisk frugt og grønt. Uanset om du er på jagt efter søde bær, sprøde æbler eller knasende grøntsager, kan du finde det hos de nordjyske lokalproducenter.

Ved Hjørring ligger Lykkesholm Æbler, som kan bryste sig af at være Danmarks nordligste æbleplantage. Her producerer de lækre æbler og pærer, som kan købes i deres salgsbod, når det er sæson. Derudover sælger de også æblemost lavet på deres egne æbler samt solbærmarmelade og æbleblomst-honning.

Imellem Hjørring og Frederikshavn finder vi det økologiske landbrug Eskebæk Grønt. Her dyrker de næsten alle tænkelige grøntsager samt aroniabær, blåbær, hvide ribs og stikkelsbær. Deres råvarer er alle sammen garanteret økologiske og kan købes i den hyggelige gårdbutik eller deres selvbetjeningsbod på gården. I gårdbutikken finder du desuden også hjemmesyltede grøntsager, æg fra deres egne høns samt en masse lokale og økologiske lækkerier.

Bevæger vi os længere vestpå, kommer vi til Thy Økobær, der ligger i nærheden af Vesterhavet lige op ad Nationalpark Thy. Som navnet antyder, er der her tale om en økologisk bærplantage, hvor der produceres et væld af forskellige søde bær. I bærsæsonen er der mulighed for selvpluk, mens gårdbutikken hele året byder på lækre bærprodukter som f.eks. puré og sirup.

Lidt udenfor den nordjyske hovedstad Aalborg, ligger mikrogartneriet Milpahave. Her produceres der mange forskellige grøntsager inklusiv en masse spændende råvarer, der ikke normalt dyrkes i Danmark. Dette skyldes, at kvinden bag Milpahave er født i El Salvador. Blandt de mere eksotiske grøntsager finder man Huacatay mynte, boliviansk koriander (papalo) og mexicansk skalletomat (tomatillo).

Lækkert kød med god samvittighed

I Nordjylland finder du også en masse gårdbutikker og lokalproducenter, der sælger lækkert kød. Når du køber kød i en gårdbutik, betaler du en højere pris end i supermarkederne, men kvaliteten er altså også en helt anden. Du kan desuden sætter tænderne i kødet med god samvittighed, for du kan være sikker på, at dyrene har levet et godt liv.

I Snedsted, ved smukke Nationalpark Thy, ligger det lille økologiske hobbylandbrug Vester Krogsgaard. Her opdrætter de både kødkvæg, ænder og kyllinger, som de sælger i deres hyggelige gårdbutik. I produktionen er der stort fokus på dyrevelfærd og bæredygtighed, og derfor er alt kødet 100 % økologisk. Udover kødet finder du også lækre, lokale specialiteter i den lille nordjyske gårdbutik.

Bevæger vi os længere mod øst, kommer vi til Lynghøjgaard nord for Hobro. Hos denne nordjyske lokalproducent opdrætter de økologisk limousinekvæg. De har ikke nogen gårdbutik, men det er muligt at købe det lækre oksekød ved direkte henvendelse. Her på gården er der ligeledes stort fokus på dyrevelfærd, og de bestræber sig på at avle rolige dyr med lav fedtprocent og harmonisk muskelbygning.

I området nord for Hobro finder vi også Rebildcentrets Gårdbutik. I denne nordjyske gårdbutik kan du bl.a. købe kød fra deres egne naturplejende får og køer. Om sommeren afgræsser dyrene naturarealer i Nordjylland, mens de om vinteren græsser på lokale landmænds frøgræsmarker. Kød fra naturplejende dyr er enormt lækkert, og du kan desuden være sikker på, at dyrevelfærden er helt i top. Udover kød sælger den hyggelige gårdbutik også fåre- og lammeskind samt diverse lokale specialiteter.

Nordjyske specialiteter

Udover lækkert kød, frugt og grønt, er der også mange lokalproducenter og gårdbutikker i Nordjylland, der producerer forskellige lokale specialiteter.

Er du på udkig efter friskfanget og røget kvalitetsfisk, bør du besøge Røgeriet Ålekisten i Hobro. Her finder du altid et stort udvalg af fersk og røget fisk, der varierer lidt efter årstiden. Ålekistens signaturprodukt er naturligvis ålen, der fanges i Mariagerfjord og Tjele Langsø og både sælges fersk og røget. Hos Ålekisten røges der efter gammel tradition over åben ild, hvilket giver den helt rigtige røgede smag til fiskene. Udover butikken i Hobro, kan du også besøge Ålekistens salgsvogn i Viborg.

Når du alligevel er i Hobro efter lækker fisk, kan du med fordel slå et smut forbi mikrobryggeriet Bies Bryghus. Her kan du købe en bred vifte af lokal kvalitetsøl på både flaske og fad. Alle øllene er håndbryggede, ufiltrerede og upasteuriserede, og der bruges kun de fineste råvarer for at sikre den høje kvalitet. Udover øl produceres her også økologisk saft og most, og det er desuden muligt at nyde et måltid mad i bryggeriets restaurant.

Hvis vi bevæger os lidt udenfor Hobro, finder vi Søndergaardens Rapsodi, der producerer koldpresset kvalitetsolie. Gårdbutikken har åbent for høflig selvbetjening hele døgnet, og du medbringer selv emballage til de gyldne dråber. Oliens smag vil variere fra år til år pga. vind og vejr, men kvaliteten er altid i top. Udover rapsolien byder den nordjyske gårdbutik også på lækre produkter fra andre lokale producenter.

Tager vi en tur nord for Limfjorden, kommer vi til Aabybro Mejeri, som er ét af Danmarks ældste mejerier. I dag er deres primære produkt den lækre Ryå Is, men der produceres også både smør og ost på mejeriet. Det nordjyske mejeri har både en butik, en webshop og en iscafé kaldet ”Privaten”, så der er rig mulighed for at smage på deres lækre is.

Lækkerier fra Læsø

Sidst, men bestemt ikke mindst, går turen til Læsø, der er beliggende ved Nordjyllands østkyst. En kort færgetur fra Frederikshavn bringer dig til Kattegats største ø, hvor solen skinner mere end noget andet sted i Danmark.

Ikke langt fra færgehavnen på Læsø ligger Læsø Økologi. Her produceres der sunde og bæredygtige grøntsager i Læsøs gode muld, som kan købes i den lille gårdbutik. Sortimentet varierer naturligvis efter sæson samt udbud og efterspørgsel. Alle produkterne er desuden økologiske bortset fra deres hjemmelavede mel, der er lavet på lokalt konventionelt korn. De producerer også deres egen økologiske sennep, som er lavet på hjemmedyrkede sennepsfrø.

Bevæger vi os ind til Byrum, som er Læsøs største by, finder vi Læsø Slagteren. Her kan du købe alverdens udskæringer af kvæg, svin og lam, der alle er opdrættet på øen. Dyrene er alle fritgående, og dyrevelfærd er i højsædet. Som noget særligt kan du købe oksekød fra Limousinekvæg, der har afgræsset strandengen og rønnerne. Da strandengen ofte overskylles af havet om vinteren, spiser kvæget planter med et højere saltindhold om sommeren, og det kan efter sigende smages i kødet. Læsø Slagteren var desuden nomineret til goforlocal-prisen 2019 i kategorien ’Danmarks Bedste Lokalproducent’.

I Byrum finder du også Læsø Tang, der, som navnet antyder, har specialiseret sig i produkter lavet på tang. Udover forskellige typer tørret tang byder den lille gårdbutik også på bl.a. pesto, mel og syltetøj med tang. Alle produkterne er lavet på tang, der bliver høstet i det rene, salte vand ud for Læsøs kyst. Tang er en rigtig ’superfood’, som bl.a. er fyldt med de sunde omega 3- og 6-fedtsyrer, som vi også får fra fisk.

Denne artikel er sidst opdateret i februar 2021 og omfatter kun goforlocal-partnere. På vores kort kan du altid finde en opdateret oversigt over alle gårdbutikker og lokalproducenter i dit lokalområde.