Gårdbutikker i Midtjylland

Nyheder

Mange mennesker forbinder Midtjylland med pløjemarker og fjerne horisonter. Og det er der nu faktisk også god grund til, for i Midtjylland finder man bare noget rigtig god landbrugsjord. Hjertet af Jylland byder naturligvis også på meget andet end landbrug og er bestemt et besøg værd. Men hvis man nu alligevel befinder sig i området, bør man bestemt ikke snyde sig selv for et besøg hos nogle af Midtjyllands skønne gårdbutikker og lokalproducenter.

Pluk dine egne lækre bær

Blandt de midtjyske gårdbutikker og lokalproducenter finder du flere steder, hvor du selv kan plukke lækre, søde bær. Så tag familien under armen og nyd en hyggelig dag i solen.

I Kjellerup mellem Viborg og Silkeborg finder du Ømosebær, der er et vaskeægte bærparadis. Her dyrker de næsten alle tænkelig slags bær, som du helt selv kan plukke i ro og mag. Deres bærmarker bugner af jordbær, røde og gule hindbær, brombær, blåbær, røde og hvide ribs, stikkelsbær og solbær. Og mens de voksne plukker lækre bær, kan ungerne boltre sig på den store legeplads. Det midtjyske bærparadis har også en hyggelig gårdbutik, hvor du kan købe mange forskellige bærprodukter med hjem. De sælger desuden også kaffe og is, som kan nydes foran gårdbutikken. Ømosebær er et skønt sted, hvilket også er grunden til, at de vandt goforlocal-prisen 2019 i kategorien ’Danmarks Bedste Lokalproducent’ og blev nomineret i samme kategori i 2020.

Ikke langt fra Randers ligger Ellengaard Planteskole, der er meget mere end bare en planteskole. Dette er bl.a. stedet, hvis du bare ikke kan få jordbær nok. Her har de nemlig intet mindre end 11 forskellige sorter af jordbær fordelt på omkring 11 hektar jord. Hos denne midtjyske planteskole, kan du selv gå i marken og plukke jordbær. Der er desuden mulighed for smagsprøver og kyndig vejledning, inden du går i marken, så du er sikker på at komme hjem med den helt rigtige sort. Ellengaard Planteskole har også en legeplads med gynger og rutsjebane, hvor ungerne kan brænde noget energi af.

Hvis du er helt tosset med blåbær, er der også et sted for dig. Pluk Selv Blåbær ligger tæt på både Skive, Viborg og Holstebro, og som navnet antyder, er der her rig mulighed for at plukke lækre blåbær. Her finder du intet mindre end 12 hovedsorter af blåbær, som du selv kan plukke. Der er både store bær, der er gode som snacks og mindre bær, der er særligt velegnede i bagværk.

Jordens grønne guld

Hvis du er ude efter friske, sprøde grøntsager, er der også rig mulighed for det blandt de midtjyske gårdbutikker og lokalproducenter.

Lidt udenfor Silkeborg ligger det økologiske frilandsgartneri Elling Grønt. Her er der ikke nogen egentlig gårdbutik, men der er til gengæld mulighed for at bestille friske grøntsager til afhentning efter aftale. Du kan vælge imellem et hav af lækre grøntsager, som bl.a. omfatter håndhøstede kartofler, røde og grønne rosenkål, forskellige typer løg, jordskokker og græskar. Du kan også bare bestille en af deres ugekasser, der indeholder et godt udvalg af sæsonens grønt.

Hvis vi bliver i området omkring Silkeborg, finder vi endnu en økologisk lokalproducent i form af Kastanjegården. I denne hyggelige, midtjyske gårdbutik finder du et stort udvalg af friske grøntsager med smæk på smagen. Deres sortiment af frisk grønt skifter efter sæson, men omfatter bl.a. gulerødder, agurker, tomater, porrer og forskellige typer græskar. Gården sælger også hjemmedyrket frisk frugt i form af æbler, honningmeloner og vandmeloner samt frisklagte æg fra deres egne fritgående høns. Derudover byder gårdbutikken også på forskellige hjemmelavede specialiteter som marmelade og æblesmør.

Lidt udenfor Brande i Midtjylland ligger det biodynamiske landbrug Højbo Biogrønt. I gårdens lille butik finder du et bredt udvalg af grøntsager som kartofler, løg, rødbeder og grønkål. Det er desuden muligt at købe lækkert, økologisk oksekød fra gårdens egne dyr ved direkte henvendelse. Hvis du gerne vil passe godt på vores jord og samtidigt sætte tænderne i nogle lækre grøntsager af høj kvalitet, er Højbo Biogrønt lige stedet for dig.

I området omkring Brande finder vi endnu en spændende producent af friske, økologiske grøntsager. Her er der tale om Gårdbutikken Månsson, der har et kæmpestort udvalg af økologiske varer i butikken. Rygraden i butikkens sortiment er de friske, økologiske æg og økologiske grøntsager, som de selv producerer på gården. Udvalget af grøntsager skifter naturligvis efter sæson, men omfatter mere end 30 forskellige typer grøntsager. Udover deres egne grøntsager og æg, byder gårdbutikken også på andre økologiske produkter fra udvalgte producenter.

I udkanten af Viborg ligger den lille, hyggelige gårdbutik Bakkely Gårdbutik. Her finder man et sandt slaraffenland af friske grøntsager og frugt fra egen produktion. De friske produkter ligger i stakkevis foran butikken og omfatter bl.a. af kartofler, majs, porrer, forskellige typer kål, jordbær, rabarber og æbler, når de forskellige produkter er i sæson. Udover deres egne friske produkter byder butikken også på et væld af forskellige specialprodukter, som også kan sammensættes til flotte gavekurve til enhver lejlighed.

Ved Karup, der ikke ligger langt fra Viborg, finder vi den socialøkonomiske virksomhed Havredal Gårdbutik. Denne lidt særlige midtjyske gårdbutik passes bl.a. af elever fra Havredal Praktiske Uddannelser. Formålet med denne uddannelse er at hjælpe unge på kanten af arbejdsmarkedet videre i livet. I gårdbutikken sælger de friske, økologiske grøntsager, der alle dyrkes på Havredals egne marker af elever på skolen.

Midtjyske specialiteter

Udover producenter af frisk frugt og grønt finder du også en masse mere specialiserede lokalproducenter blandt de midtjyske gårdbutikker.

Ikke langt fra hverken Holstebro eller Skive ligger Dueholm Ismejeri. Her producerer de lækker is lavet på mælken fra gårdens egne køer. I det lille ismejeri producerer de mange forskellige smagsvarianter, der alle kan købes i gårdens butik. Udover de klassiske smage som nougat, vanilje og chokolade byder de også på mere specielle smagsvarianter. Det drejer sig bl.a. om banan, fersken og pebermynte med straciatella. Ismejeriet er også leveringsdygtigt i flotte islagkager til særlige lejligheder.

Imellem Viborg og Randers finder vi endnu et midtjysk ismejeri. Her er der tale om det økologiske Ny Lundgård Ismejeri, der også producerer is lavet på mælken fra gårdens økologiske køer. Udover at bruge mælken fra egne køer, kommer de fleste andre råvarer fra økologiske lokalproducenter i området. I den lille gårdbutik kan du købe den lækre, hjemmelavede is i enten bæger eller vaffel og nyde den ved bordene udenfor butikken, mens du betragter køerne på græs. Ismejeriet har et stort sortiment, der løbende udvides med nye, spændende smagsvarianter.

Frisk mælk kan dog også bruges til andet end is og lidt udenfor Bjerringbro ligger ostebutikken Mammen Ost & Deli. Her finder du altid et stort udvalg af lækre oste fra Mammen Mejerierne samt forskellige lækre, danske specialprodukter fra nær og fjern. Den indbydende butik byder desuden på forskellige lækkerier som tapasanretninger og frisksmurte sandwicher, som man kan tage med hjem eller ud i det blå og nyde.

Lidt udenfor Viborg kan du købe frisk honning af høj kvalitet hos Sdr. Rind Biavl. I salgsboden finder du altid mindst otte forskellige typer honning til salg. Grunden til at man kan købe så mange forskellige typer honning her er, at honningen fra de forskellige bigårde ikke blandes. På denne måde bevares den enkelte honning sin særlige karakter, og kunderne kommer altid hjem med den rene vare.

Lækkert kød fra glade dyr

Blandt de mange lokalproducenter og gårdbutikker i Midtjylland, kan du naturligvis også købe lækkert kvalitetskød. Fælles for dette kød er, at det kommer fra producenter, der har fokus på dyrevelfærd.

Ikke langt fra Viborg ligger Fjerland Gårdbutik, hvor du kan købe friske æg og lækkert kød fra ænder og kyllinger, der alt sammen er økologisk produceret. Her er dyrevelfærden i højsædet, og derfor slagtes alle gårdens fjerkræ også på deres eget gårdslagteri.

I Nørre Snede finder du Gyvelborg Øko Camping & Gårdbutik. Som navnet antyder, er der her tale om mere end bare en gårdbutik. Her er der nemlig mulighed for at komme på bondegårdscamping, hvor man kan komme helt tæt på livet på gården. Man får nemlig mulighed for at deltage i hverdagslivet på gården og kommer bl.a. med ud for at hente køer hjem fra marken. I gårdens hyggelige gårdbutik byder de på et stort udvalg af økologiske produkter fra andre lokalproducenter. Du kan desuden altid købe frisktappet sødmælk og kvalitetskød fra gårdens egne Jerseykvæg.

Syd for Silkeborg, finder du Gothenborg, hvor det økologiske fjerkræ danner grundlag for gårdbutikken, landkøkkenet og selskabslokalerne. Hvad der for ægteparret Lone og Lars Hedegaard, startede som et landbrug med juleænder og kyllinger på friland, er i dag vokset til også at rumme gæs, bronzekalkuner og sortbrune skovkyllinger. I sommerhalvåret nyder dyrene at græsset er i vækst, på marker og i skovbrynet omkring gården. Udover at synes at fjerkræet på markerne er et hyggeligt syn for store og små, er der dømt høj kvalitet i alt hvad Gothenborg foretager sig. Lige fra udvalget i gårdbutikken, til smagen på retterne i landkøkkenet. 

Det smukke Søhøjland rummer også Skovgaard Gårdbutik, som drives af ægteparret Hans og Joan Tarbensen. Når du nærmer dig gården, bliver du mødt af et glædesfuldt syn af grise på friland, som leger og boltrer sig i mudderet. Ydermere er her køer og høns, som ligeledes har mulighed for at gå på friland. Stedets hjerte er den velassorterede og velbesøgte gårdbutik, hvor du naturligvis finder kød fra dyrene, oste lavet på det lokale mejeri med mælk fra Skovgaards eget malkekvæg, alverdens specialiteter og smukke brugsgenstande. Gårdbutikken er et slaraffenland for alle sanser. 

Denne artikel er sidst opdateret i maj 2021 og omfatter kun goforlocal-partnere. På vores kort kan du altid finde en opdateret oversigt over alle gårdbutikker og lokalproducenter i dit lokalområde.